17.1.2022

Maailman ensimmäinen sataprosenttisesti puupohjainen kalustelevy

Koskisen, lehdistötiedote 17.1.2022 klo 10.00

Koskisen ottaa uuden ilmastoystävällisen tuoteperheensä valmistuksessa ensimmäisenä käyttöön biopohjaisen NeoLigno®- by Stora Enso -sideaineen. Yritysten yhteistyön tuloksena syntyy maailman ensimmäinen täysin puupohjainen kalustelevy. Sekä levyn perusraaka-aine että koossapitävä sideaine ovat peräisin yritysten valmistusprosessien sivuvirroista, eli kyseessä on myös kokonaan kotimainen kiertotaloustuote.

Koskisen ja Stora Enson yhteistyönä syntynyt kiertotaloustuote

Suomalainen puuteollisuus kehittää esimerkillisesti yhteistyössä kestävän kehityksen mukaisia ilmastoystävällisiä ratkaisuja eteenpäin, tuote kerrallaan.

Puunjalostusalan kotimainen pikkujättiläinen Koskisen ryhtyy ensimmäisenä maailmassa tuottamaan täysin puuperäisistä raaka-aineista valmistettua kalustelevyä. Siinä fossiilisista raaka-aineista tehdyt liimahartsit on korvattu Stora Enson kehittämällä ligniiniin eli luonnon omaan liimaan pohjautuvalla NeoLigno® -sideaineella. Ilmastoystävällisyytensä lisäksi NeoLigno® on formaldehyditön.

”Uusi Zero-tuoteperheemme vastaa sekä kotimaassa että vientimarkkinoilla nousseeseen biopohjaisten ratkaisujen kysyntään. Tuoteuutuuden ansiosta esimerkiksi kalustevalmistajat voivat tarjota jatkossa asiakkailleen entistä ilmastoystävällisempiä sekä terveysturvallisempia vaihtoehtoja”, summataan Koskiselta.

Puun hyödyntämisen optimointia

Kalustelevy, Zero-tuoteperheen esikoinen, valmistetaan Koskisen levytehtaalla Järvelässä, tunnin päässä Helsingistä. Koskisen kalustelevyjen perusmateriaali saadaan yrityksen vaneritehtaan ja sahan sivuvirroista. Zero-tuotteissa levyjä koossapitävän aineen NeoLignon® ligniini puolestaan on eroteltu Stora Enson Sunilan tehtaan selluprosessista omaksi sivuvirrakseen. Levyn raaka-aineet ovat siis täysin puuperäiset.

”Ympäristövastuullisen strategiamme ytimessä on yhtäältä tehdä tuotekehitystä vahvasti kumppanien kanssa ja toisaalta viedä omaa toimintaa yhä kestävämpään ja hiilineutraalimpaan suuntaan, muun muassa vaihtamalla fossiilisia raaka-aineita uusiutuviin ja hyödyntämällä puuraaka-ainetta mahdollisimman optimaalisesti. Zero-levytuoteperhe on yksi konkreettinen toimenpide strategian toteuttamiseksi”, sanoo Koskisen toimitusjohtaja Jukka Pahta.

Kalustelevyvalmistuksen teollisen mittakaavan koeajot ovat menossa, ja prosessi on viimeisiä optimointeja vaille valmis.

Uusi, täysin puupohjainen Zero-kalustelevy on teknisiltä ominaisuuksiltaan erinomainen. Koskisen tehtailla suoritettujen testien mukaan se ylittää taivutuslujuudeltaan ja sisäiseltä vetolujuudeltaan kalustelevyille asetetut standardit.

Stora Ensolle merkityksellinen yhteistyö

Aiemmin ligniini on sellunvalmistuksen sivuvirtajakeena hyödynnetty tyypillisesti biopolttoaineena energiantuotannossa. NeoLigno® on esimerkki tavasta, jolla Stora Enso nostaa ligniinin jalostusarvoa lisäämättä puunkäyttöä Sunilassa.

”Stora Enso on jatkojalostanut ligniiniä jo vuodesta 2015 lähtien. NeoLigno® on meille ensimmäinen oma sideainetuote, joka korvaa fossiilisia liimoja”, sanoo Stora Enson Biomaterials-divisioonan innovaatiojohtaja Lauri Lehtonen.

Koskisen on ensimmäinen toimija, joka ryhtyy hyödyntämään NeoLignoa® teollisessa tuotannossa.

Viimeistelyvaiheessa oleva Zero-kalustelevytuote tulee markkinoille syksyllä 2022. Kalustelevyn jälkeen tuoteperheen seuraava jäsen on vanerilevy.

Zero-kalustelevy on kaksivuotisen tuotekehityksen tulos. ”Olemme ylpeitä tästä yhteistyö Stora Enson kanssa, lopputulos on uraauurtava tuote, joka on osoittautunut jopa odotettua paremmaksi”, sanoo Koskisen Riitta Ahokas.

Lisätietoja:
Riitta Ahokas, R&D Manager, riitta.ahokas@koskisen.com, puh. +358 40 553 4410

Satu Härkönen, viestintäjohtaja, Stora Enso, Suomen mediasuhteet, puh. +358 40 832 7458

Koskisen

Koskisen on yli satavuotias kansainvälinen puunjalostuksen erikoisosaaja, joka tunnetaan ketteryydestään ja kyvystään kuunnella asiakasta. Hyödynnämme arvokkaan puuraaka-aineen tarkasti, viimeistä purua myöten. Toteutamme samalla parasta hiilitarinaa: valmistamme korkealaatuisia saha- ja levytuotteita, joihin hiili sitoutuu vuosikymmeniksi. Konsernin liikevaihto vuonna 2021 oli 311 miljoonaa euroa. Lue lisää: koskisen.fi

Stora Enso

Stora Enso on pakkaus-, biomateriaali-, puutuote- ja paperiteollisuuden uusiutuvien tuotteiden maailmanlaajuinen toimittaja osana biotaloutta. Konsernin palveluksessa on noin 23 000 henkilöä. Osakkeemme noteerataan Helsingin (STEAV, STERV) ja Tukholman (STE A, STE R) arvopaperipörsseissä.