27.4.2022

Aikakapseli suljettiin uuden sahan perustuksiin

Vaikka uuden sahan maanrakennustyöt ovatkin vielä käynnissä, oli aika muurata saharakennuksen peruskivi ja sulkea sen sisään Koskisesta ja keväästä 2022 kertovia asioita. Tapahtuman arvolle kuuluen paikalle oli saapunut rakennuttajan, elinkeinoelämän ja päättäjien edustajia.

Koskisen uuden sahan peruskivi muurattiin kutsuvieraiden avustuksella tiistaina 26.4.2022 sahan konttorin pihaan pystytetyssä juhlateltassa.

Aivan tilaisuuden aluksi Koskisen toimitusjohtaja Jukka Pahta lausui tervetuliaissanat paikallaolijoille ja antoi seuraavaksi puheenvuoron Koskisen hallituksen puheenjohtaja Juha Vanhaiselle. Vanhainen kuvasi juhlapuheessaan sahateollisuutta Koskisen kantavaksi voimaksi, jonka tehtävänä on pitää vastuullisesti huolta metsän hyödyntämisestä ja tarjota raaka-ainetta myös muille yhtiön laitoksille.

– Tehtävänämme on jalostaa puusta pitkään hiiltä sitovia tuotteita ja hyödyntää kaikki sahauksen sivujakeetkin sataprosenttisesti, Vanhainen linjasi.

Hallituksen puheenjohtaja painotti Koskisen suoraa sekä välillistä merkitystä aluetaloudelle ja työllisyydelle ja kertoi yksin rakennusvaiheen työllistäväksi vaikutukseksi 70 henkilötyövuotta. Vanhainen totesi investoinnin lisäävän Koskisen sisäistä synergiaa, järkevöittävän logistiikkaa ja kasvattavan tuottavuutta.

– Kun saha kesällä 2023 ensi kerran käynnistyy, on se toimialan kilpailukykyisin laitos ja yhtiö jalostusasteeltaan yksi edistyksellisimpiä alalla.

Jukka Vanhainen, Lassi Santala, Jukka Pahta
Juha Vanhainen, Lassi Santala, Jukka Pahta

Ajasta kertovia esineitä

Puheen jälkeen investoinnin projektijohtaja Lassi Santala esitteli peruskiveen muurattavan aikakapselin, jonka sisään sinetöitiin päivän Etelä-Suomen Sanomat, Kärkölän kunnan tiedote kuluvasta keväästä, Koskisen Oy:n 2021 tilinpäätös, Koskisen tänään -esite, rakennusprojektin organisaatiokaavio sekä euron kolikko.

Aikakapseli

Peruskiven muuraukseen osallistui noin viisikymmenpäinen kutsuvierasjoukko sekä Koskisen johtoa ja toimihenkilöitä. Jokainen paikalla ollut sai mahdollisuuden lapioida laastia aikakapselin muuraamiseksi, mikä suoritettiin Lahdi Big Bandin yhdeksänmiehisen kokoonpanon musisoinnin säestämänä.

Aikakapselia muuraamassa kansanedustajat Kalle Jokinen ja Hilkka Kemppi

Muurauksen jälkeen tilaisuus jatkui tarhanmäen tehdasruokalassa, jossa tervehdyksensä tilaisuuteen toi Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori. Merivuori maalasi kuvaa sahatavaramarkkinan lähivuosien kehityksestä ja suomalaisten sahojen roolista osana globaalia toimintaympäristöä. Hän myös kuvasi sahateollisuuden ja sahatavaran merkitystä osana ilmastonmuutoksen torjuntaa ja kutsui läsnä olleet viemään positiivista viestiä eteenpäin. Puheessaan toimitusjohtaja korosti Koskisen sitkeyttä ja poikkeuksellista periksiantamattomuutta ja toivotti yritykselle onnea hankkeessaan. Merivuoren puheen jälkeen Koskisen sahateollisuuden johtaja Tommi Sneck kertasi kuulijoille vielä lyhyesti hankkeen taustaa ja vaiheita.

Hyväntuulisissa tunnelmissa vietetty tilaisuus jatkui vielä vapaan seurustelun ja musiikin tahdittamana. Seuraavan kerran tarhanmäellä juhlitaan noin puolen vuoden kuluttua, kun vuorossa ovat saharakennuksen harjannostajaiset.

Tilaisuudessa esitelty videokooste Koskisen sahan vaiheista löytyy tästä linkistä.
Rakentuvan sahan uutisointeja, kuvia ja livevideota voit seurata sivulla koskisen.fi/saha

Lisää kuvia tilaisuudesta löydät tästä linkistä. Kuvaa käyttäessäsi mainitse kuvaajaksi Koskisen.
Lehdistön tarpeisiin hi-res -kuvat, ota yhteyttä sonja.arohonka(at)koskisen.com

Ylen uutinen tapahtumapäivältä, kohdasta 4:45 https://areena.yle.fi/1-50966772

Kutsuvieraat kahvitilaisuudessa
Kai Merivuoren puhe, Sahateollisuus Ry
Tommi Sneckin puhe