22.3.2024

Päivä metsäasiantuntija Matti Rantalan matkassa

Tervehdys!

Olen Matti Rantala ja työskentelen Koskisen puunhankinnassa puukaupan metsäasiantuntijana. Tehtäviini kuuluu puunosto, metsänhoitopalvelujen myynti ja lisäksi leimikoiden nauhoitukset korjuuvalmiiksi, sekä korjuu- ja kuljetusoperaatioiden suunnittelu yhdessä operaatioasiantuntijan kanssa.

Tänään päiväni alkaa toimistolla vähän ennen kahdeksaa sähköpostien lukemisella ja katsomalla seuraavien päivien sääennusteen, joka lupaa vihdoin pakkasta ja aurinkoa.

Seuraavaksi teen mittaustodistuksen puukauppaan, jonka korjuu oli valmistunut eilen illalla. Lähetän sähköpostilla maanomistajalle mittaustodistuksen ja hakkuukoneen mittalistat. Soitin vielä, että leimikon korjuu on tullut valmiiksi ja tiedustelen, menikö kaikki niin kuin olimme sopineet.

Puhelin soi aamulla useaan kertaan, hakkuukoneesta tulee varmistussoitto riistatiheikön sijainnista ja ilmoitus että hakkuut työmaalla loppuu iltatuurilla. Metsänomistaja tarjoaa koivutukkeja hankinnalla, puut on katkottu Koskisen mitoille, joten kauppa syntyy puista heti tällä soitolla. Puutavara-autosta varmistellaan puuvarastojen kuljetusjärjestystä.

Toimistohommat tuli tehtyä ja matka edellisenä päivänä sovittuun puukauppatapaamiseen alkaa. Tiet ovat erittäin jäisiä ja liukkaita, mutta saavun paikalle klo 10 niin kuin olimme sopineet. Metsäomistaja oli ottanut valmiiksi noin vuosi sitten tehdyn leimikkosuunnitelman, joka sillä kertaa jäi myymättä. Syksyllä kuvioille oli tullut lisää kirjanpainajan kuivattamia puita, joten nyt kohteesta tehtäisiin kauppa.

Puunhinnasta päästiin sopimukseen ja päätettiin tehdä kauppa saman tien, joten tietokone ja tulostin pirtin pöydälle ja tallentamaan kauppaa. Samalla allekirjoitettiin myös metsänhoitosopimus maanmuokkauksesta ja kuusentaimista sekä PEFC-sertifiointi ilmoittautumislomake.

Matka jatkuu seuraavalle tilalle, jonka omistaja oli pyytänyt puukauppatarjousta KoskiReppu-verkkopalvelumme kautta. Lunta on paljon eikä auton parkkeeraaminen tienlaitoihin ole helppoa, joten päätän ajella reilusti kauemmaksi kohteesta, että saan auton kunnolla ja turvallisesti tien sivuun. Lumikengät jalkaan ja hankikantosille kohti päätehakkuukuviota. Matkalla kuljen läpi alueen joka on kiireellisen harvennuksen tarpeessa, päätän mainita tästä huomiosta maanomistajalle.

Kuvio on järeää kuusitukkivaltaista metsää, jossa on harvakseltaan erittäin hyviä erikoiskoivuja, metsäkuljetusmatka varastolle 150 m ja korjuuolosuhteet hyvät, hieno kohde. Soitto maanomistajalle heti paikanpäältä, kerron että kuvio on oikein hyvä ja voinko tehdä myös tarjouksen viereisestä harvennuskuviosta, joka vaatisi kiireellistä harvennushakkuuta. Maanomistaja kertoo, että on itsekin ajatellut samaa asiaa, joten lisätään se myös puukauppatarjoukseen.

Vielä on päivää jäljellä yhteen tilakäyntiin, joka on sopivasti paluumatkan varrella. Tulevalle viikolle olen sopinut metsäkäynnin omistajapariskunnan metsätilalle ja poikkean nyt etukäteen varmistamassa kuviot, joita käydään sitten yhdessä katsomassa. Tilalla on hyvät hakkuumahdollisuudet ja löydän kolme hyvää päätehakkuuvaihtoehtoa ja hehtaaritolkulla kiireellisiä harvennustarpeita.

Toimistolle palaan iltapäivällä ja aloitan puukauppatarjouksen tekemisen aikaisemmin päivällä käymääni päätehakkuuta ja harvennusta sisältävään leimikkoon. Tarjoukselle laitan puumäärät, hinnat, kartan, arvioidun korjuuajankohdan, sopimusehdot ja ennakkomaksun määrän. Puukauppatarjouksen tallennan KoskiReppu verkkopalveluumme, jossa se on palveluumme kirjautuneen metsänomistajan luettavissa.

Työpäiväni päättyy ja kotimatka alkaa, olihan taas hieno päivä.

Matti

Matti Rantala

Matti Rantala

Puukauppa

040 484 0550

matti.rantala@koskisen.com

Tammitie 3
17500 Padasjoki