3.6.2021

Räätälöityä lastulevyä Koskiselta, Suomen ainoalta lastulevytehtaalta

Lastulevystä valmistettuja keittiökalusteita

Metsästä huipputuotteeksi- yksikköesittelyssä vuorossa lastulevy

Kotimainen lastulevy tulee ainoalta suomalaiselta lastulevytehtaalta Järvelästä. Voimme rohkeasti haastaa tuotteidemme käyttäjiä tekemään vertailua muiden valmistajien tuotteisiin. Olemme ylpeitä vastuullisesta sekä terveys- ja turvallisuusvaikutukset huomioiden valmistetusta lastulevystämme. Toimitamme lastulevyjä erilaisiin rakentamisen käyttökohteisiin, huonekaluihin ja kalusteisiin sekä kuljetusvälineisiin. 

Jokainen rakentaja on työstänyt ja käyttänyt lastulevyä ja meidän jokaisen kodista löytyy lastulevyä. Lastulevy onkin kaikkein tunnetuin rakennuslevy ja siihen on syynsä; ensinnäkin lastulevy on puulevy, jolla ei ole syynsuuntaa, kun levyn lujuusluokka, eli P- luokka, on valittu oikein, se on luja, helppo työstää ja käsitellä. Lastulevyn lujuusarvoihin voi luottaa; lujuus on tasaisen hyvä ja se on samanlainen sen eri suunnissa, levyn tasosuuntaiset mittaheitot ovat vähäisiä ilman suhteellisen kosteuden muuttuessa.

Lastulevy on tosiaan puuta; raaka-aineena käytetään omista tuotantolaitoksista syntynyttä sivuvirtoja; purua ja haketta, liiman määrä on alle 10% ja meidän pinnoitettu lastulevy täyttää M1 vaatimukset. Meidän valmistamaa lastulevyä on mahdollisuus tilata TSCA tai E0,5 formaldehydi päästöluokalla ja löytää peruslevymme Joutsenmerkin rakennustietokannasta.

Valmistamme hakkuutähteistä sekä puunjalostuksen sivutuotteista biopolttoaineita

Lastulevyn puuraaka-aineesta on 70% purua ja loput 30% erilaisia hakejakeita. Meidän oma sahamme ja vaneritehdas toimivat puuraaka-aineen toimittajina; pyrimme hyödyntämään kaikki mahdolliset sivuvirrat, tämä on kierrätystä parhaimmillaan. Puuraaka-aine on puhdasta ja se takaa myös meille mahdollisuuden luoda ratkaisuja; räätälöidä tuotteidemme lujuusominaisuuksia asiakkaiden tarpeiden mukaan. Hartsina käytämme Suomessa valmistettua urea- tai melamiiniureaformaldehydihartsia, formaldehydipitoisuudet ovat tänä päivänä erittäin alhaisia ja yhä vähäpäästöisempiä ratkaisuja on koko ajan työn alla.

Lastulevyt valmistetaan puuraaka-aineesta ja liimasta puristamalla kolme eri kerrosta yhteen; pintakerroksen ohuemmat lastut sekä keskikerroksen karkeampi lastu niin, että pinnasta muodostuu tiiviimpi ja tiheämpi kuin levyn keskikerroksesta. Standardien mukaisten lujuusluokkien lisäksi meillä on mahdollisuus ja ennen kaikkea osaamista säätää ja kehittää tiheysprofiilia asiakkaiden tiukkojenkin vaatimusten mukaiseksi.

Purun ja hakkeen matka lastulevyn valmistuksessa alkaa lastuamossa. Jakeet seulotaan ennen kuivausta.  Lastujen lähtökosteus on noin 120% ja tavoiteltava loppukosteus noin 2%, eli vettä haihtuu runsaasti. Kuivauslämpötila on korkea, 350-550 C ja lähes kaikki tarvittavasta kuivurin polttoaineesta tulee omilta tuotantolaitoksilta puupölyn muodossa. Kuivauksessa on savukaasupesuri, mikä poistaa pienhiukkaset.

Kuivauksen jälkeen lastut seulotaan lopputuotteen vaatiman pinta- ja keskilastun reseptin mukaan. Pinta- ja keskilastu myös liimataan erikseen ja syötetään liimakoneisiin, missä lastuihin sekoitetaan mahdollisesti vettä, vahaa ja kovetetta. Pinta- ja keskilastun suhde määräytyy myös levyn paksuuden mukaan ja kun sirottelija ohjaa lastuja telaston läpi viiran päälle, se muodostaa tasomaisen kolmikerroksisen puukomposiitti aihion, mikä sisältää puuraaka-aineen ja hartsin lisäksi vuosikymmeniä kehitettyä osaamista lujuusarvojen räätälöintiin kustannustehokkaasti.

KoskiMel Suomessa valmistettu kalustelevy useissa sävyissä.

Sirottelun jälkeen tuo puukomposiittiaihio siirtyy puristimeen; 30kg/cm2 paineella sekä 225 C lämmöllä puristetaan noin 10 s/mm ajan, tasainen ja tasomainen lastulevy aihio, minkä paksuutta ohjataan jatkuvatoimisella automatiikalla. Puristuksen jälkeen aihio ohjataan jäähdytyskaruselliin odottamaan sahausta ja hiontaa. Jokaisen aihion valmistusolosuhteita valvotaan tarkasti, laadunvalvontaa ja testauksia tehdään säännöllisesti, meille tuoteturvallisuus, laadun tasaisuus ja vaaditut lujuusarvot ovat tärkeimmät tuotantoa ohjaavat tekijät.

Tuotannostamme pinnoitetaan lähes puolet, emmekä pinnoita vain valkoista melamiinia, meillä on mahdollisuuksia pinnoittaa asiakkaillemme erilaisia pintakuvioita ja materiaaleja sekä toimittaa tuotteita määrämitassa tai työstettynä. Lastulevyllä on tärkeä merkitys, eikä vain loppukäyttökohteissa niiden eliniän, yhä puhtaampi ja ympäristöystävällisempi lastulevy on kierrätettävää ja sen tarina hiiltä sitovana tuotteena vain jatkuu kunkin käyttökerran jälkeen. 

Anna-Maaret Roppola

Kirjoittaja on Anna-Maaret Roppola, Koskisen levyteollisuuden Head of Procurement and Quality