KoskiPly Birch ohutviiluvaneria käytettään urheiluvälineissä kuten suksissa.

PELTONEN OY, Suomi

Peltosen suksilla on pitkä ja maineikas historia.

Lupaavan nuoren hiihtäjän Toivo Peltosen Hartolassa 1945 perustama Peltonen on kasvanut  vuosikymmenien aikana yhden miehen yrityksestä 50 hengen kansainvälisesti arvostetuksi  suksivalmistajaksi.

Entisaikojen käsityönä ja yhdestä puusta veistettyjä Peltosen suksia tehdään nykyisin koneellisesti itsekehitetyillä menetelmillä.  Robotiikan ja automaatioin lisääntymisestä huolimatta suksessa on edelleen vahva käsityönleima. Suksi menee tuotannossa useiden silmä- ja käsiparien kautta ennen kuin se on valmis toimitettavaksi asiakkaalle.  Nykyään suksien valmistukseen käytetään uusia keveitä ja vahvoja materiaaleja esim hunajakennoa, lasikuituja , hiilikuituja jne. Näiden uusien materiaalien ohella myös puulla on oma tärkeä osuutensa valmistusprosessissa. Varsinaisen puurunkoisen suksen myynti on vahvasti siirtynyt viimevuosina hunajakenno-rakenteiseen sukseen, jonka sivut on vahvistettu Koskisen oy:n ohutviiluvanerilla, jotka tulevat määrämittaisina Hirvensalmen tehtaalta.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana tehtaanjohtaja Jarmo Pilli kertoo, että Hirvensalmelta tulee vanerit ja laminaatit Exeliltä Mäntyharjusta, joten etelä-savolaiset materiaalit yhdistyvät Heinolassa yhdeksi tuotteeksi, joita toimitetaan kotimaan lisäksi  22 maahan ympäri maailmaa.

Toimitusajoista ja laadusta olemme tarkkoja, sillä jos jokin raaka-aine puuttuu niin koko tuotantoprosessi pysähtyy. Koskisen kanssa toimitukset ovat toimineet hyvin ja lisätilaukset tulevat tarvittaessa lyhyelläkin varoitusajalla.

Tämän päivän hiihtämiselle on luonteenomaista helppous. Markkinoille on tulleet ns. Skini- sukset,  joissa Mohair-villasta valmistettu pitokarva hoitaa suksien pitovoitelun ja spray-perusteiset vahat saavat sukset luistamaan kelillä kuin kelillä. Kynnys lähteä hiihtämään on tehty välineiden puoleen niin helpoksi ja matalaksi kuin vain on mahdollista. Siksipä yhä useampi henkilö on löytänyt hiihdosta mukavan ja rentouttavan tavan liikkua lumiseen aikaan. Vaikka uudet innovaatiot ovat tulleet markkinoille, niin myös puunrunkoista suksea valmistetaan edelleen, joskin niin painopiste on nykyään metsä-ja eräsuksissa. Näiden suksien menekki on myös kasvanut viime vuosina. On paljon henkilöitä, jotka haluavat mennä omia latujaan ja nämä maksimissaan 270cm pitkät ja 70 mm levät sukset kantavat pehmeällä alustalla erinomaisesti. Puurunkoisten suksien sahatavara tulee tehtaallemme sitten valmiiksi kuivattuna ja aihioituna Koskisen Järvelän sahalta.

Lopuksi Pilli toteaa, että emme ole huolissamme hiihdon suosiosta, mutta valkeaa välittäjäainetta tarvitaan 30cm, jotta kauppa käy.