Koskisen ohutviiluvanerin korkea laatu sopii Kumu rumpujen materiaaliksi.

Suomalainen koivu soi ympäri maailman – Kumu Drums luottaa Koskisen ohutviiluvaneriin

Hämeenlinnalainen soitinrakentaja-muusikko Pekka Helanen on tehnyt ensimmäisen rumpusettinsä jo kansakoulussa puukäsityötunnilla. Tuolloin syttyivät kipinä ja rakkaus musiikkiin ja käsitöihin, jotka kasvattivat harrastajasta muusikon ja soitinrakentajan. 

Tänä päivänä Helasen käsityönä tekemät Kumu-rummut soivat ympäri maailman, ja niiden koivuiset puuosat ovat Koskisen toimittamaa räätälöityä ohutviiluvaneria. 

Käsityösoittimia laatutietoisille asiakkaille

Vuonna 1984 perustettu Kumu Drums valmistaa käsityönä huippuluokan rumpuja. Perheyrityksen laatutietoiset asiakkaat ovat ammattimuusikoita, studioita, musiikkioppilaitoksia, soittokuntia sekä valveutuneita harrastajia. 

Kumu­-rummuilla on ainutlaatuinen soundi, ja niiden muotoilu tarkkaan harkittuine yksityiskohtineen on tunnistettava. 

”Kumu-rummun tunnistaa kyllä kaukaa”, Helanen toteaa. ”Olen pyrkinyt tekemään Kumuihin tiettyjä tunnusomaisia kohtia, joista huomaa heti, että on kyseessä on Kumu.”

Kolme sataa rumpua vuodessa

Jokainen rumpu valmistetaan tilauksesta ja käsityönä, asiakkaan toivomassa värissä ja viimeistelyssä. Rummun sisällä on omistajan nimi ja kaikki mitat tehdään asiakkaan toiveiden mukaan.

Rumpuja syntyy noin kolme sataa vuodessa. Kumu Drumsin suurin markkina-alue on Suomi, mutta asiakkaita löytyy kaikkialta maailmasta. Helanen on pohjoismaalaisittain harvinainen rumpujen rakentaja, sillä hän valmistaa rungot itse. 

”Asiakkaitamme on ihan joka puolella maapalloa. Netin ansiosta kaupankäynti ja markkinointi on koko ajan helpompaa. Messuilla olemme käyneet Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa ja Saksassa”, Helanen listaa.  

Suomalainen koivu on erityismaininnan arvoinen

Pekka Helanen ja Kumu Drums luottavat suomalaiseen koivuun. Sitä yritykselle toimittaa räätälöitynä ohutviiluvanerina Koskisen. 

”Koivu on ollut oikeasti arvostettu materiaali rummuissa jo kymmeniä vuosia”, Helanen kertoo. ”Nimenomaan suomalainen koivu, sillä se on sopivan hitaasti kasvanutta, tiivistä puuta, jonka soundiominaisuudet ovat todella hyvät ja se toimii rummussa. Koivussa kohtaavat sopivassa suhteessa lujuus ja kovuus. Vaalea puulaji lisäksi toistaa värit hyvin. Suomalainen koivu on erityismaininnan arvoinen.”

Loppuelämän rumpuja kiitollisille asiakkaille

Kumu Drumsin huippuluokan rummuille on kysyntää niin Suomessa kuin maailmallakin ja palaute on ollut yksinomaan kiittävää. 

”Käsityösoitinten arvostus on ollut koko ajan korkea ja pysyy korkeana”, Helanen toteaa tulevaisuudennäkymistä. Suuria muutoksia rumpuihin ei Helasen mukaan ole tulossa.  

”Akustinen rumpu on se mikä se on, mitään suuria innovointeja ei voi tehdä, mutta toki pieniä juttuja kehitetään koko ajan. Me teemme valtavan hyvää laatua ja työkaluja muusikoille. Loppuelämän rumpuja, voisi sanoa, vaikka on meiltä moni ostanut useammankin rummun”, Helanen jatkaa. 

”Voidaan kyllä tehdä erikoisjuttuja, jos vaan ideoita tulee. Jotkin ajatukset voivat lähteä poikimaan isojakin juttuja”, Helanen visioi. 

Koskisen toimittama koivu soi ympäri maailman

Rummun puurungolla on suuri merkitys soinnissa. Helanen on kehittänyt oman muista valmistajista eroavan, suomalaiseen koivuvaneriin pohjautuvan rakenteen rumpujen rungolle.

Yhteistyö Koskisen kanssa on alkanut vuonna 2008, jolloin Kumu Drumsille alettiin toimittaa koivuvaneria ja -ohutviilua. Käsityönä tehty soitin vaatii arvoisensa materiaalin ja Koskisen on pystynyt vastaamaan Kumu Drumsin laatuvaatimuksiin.

”Koskisella on hyvät laatukriteerit. Tilaamani määrät eivät ole mitään valtavia, mutta Koskisen tehnyt toiveideni mukaan tarvittavat tuotteet ketterästi”, 

Helanen haluaa kiittää, että Koskisen pystyy kuuntelemaan pientä yrittäjää, mukautumaan ja ottamaan toiveita huomioon. ”Se on tärkeää globaalissa meiningissä, missä kaikki on kovin isoa.”