26.8.2020

Uniikki sohvapöytä valmistui suomalaisesta ohutviiluvanerista

Peter West suunnitteli ja valmisti upean ja erittäin yksityiskohtaisen sohvapöydän Koskisen Hirvensalmella valmistetusta 18 mm:n paksuisesta ja 18-kerroksisesta ohutviiluvanerista. Materiaalin tasainen laatu, rakenne ja vahvuus mahdollistivat pöydän silmiinpistävän muodon ja huolitellut yksityiskohdat.

Sohvapöydän suunnittelu alkoi tutkimalla erilaisia puusepäntekniikoita, joissa yhdistyvät CNC-työstö manuaaliseen puunjalostukseen. Suunnitelmissa oli valmistaa pöytä käyttämällä ainutlaatuista liitosta, joka mahdollistaa sen tekemisen kaltevassa kulmassa. Normaalisti sellaisen liitoksen tekeminen olisi mahdotonta huonekaluissa, jotka valmistetaan CNC-koneella työstetyistä levyistä. Pöydän uniikki muotokieli syntyi, kun West alkoi pohtia, miten tekniikkaa voisi hyödyntää huonekalun valmistuksessa.

Pöydän ensimmäinen versio oli digitaalinen 3D-malli, josta saatiin mallit vanerilevyjen työstämistä varten. Tämän jälkeen vanerilevyt leikattiin 3-akselisella CNC-koneella. Pöydän jälkikäsittely ja poraus tehtiin käsin työstöjen jälkeen. Kun pöydän valmistus alkoi, suunnitelmat muodoista jaloistuivat. ”Ajatukseni pöydän muodosta ja rakenteesta jaloistuivat vaneria työstäessäni. Sen vuoksi pöydän yksityiskohdat ovat osittain tulosta siitä, millaisia ajatuksia vaneri ja sen työstäminen minussa herättivät”, sanoo pöydän suunnittelija Peter West.

Ohutviilun tasainen laatu, rakenne ja vahvuus mahdollistivat pöydän silmiinpistävän muodon ja huolitellut yksityiskohdat.

Pöydän muotoilu nojaa vahvasti vanerin laatuun ja puun kauneuteen

Koskisen 18mm:n paksuinen ja 18-kerroksinen vaneri on valmistettu liimalla useita ohuita viiluja päällekkäin. Nämä viilukerrokset näkyvät kaikissa sohvapöydän liitoksissa ja reunoissa. Vanerin viilureunat muodostavat kuvion, ikään kuin on pöydän sormenjäljet, ja ne näkyvät pöydän jokaisessa yksityiskohdassa. ”Koskisen ohutviiluvanerin rakenteellisten ominaisuuksien kuten kestävyyden ja tasalaatuisuuden ansiosta pystyin työstämään vaneria erittäin pieniksi osiksi ja muotoilla niitä ilman huolta materiaalin vakaudesta”, West kuvaa työtään. ”Näitä ominaisuuksia olisi ollut paljon vaikeampi saavuttaa huonolaatuisemmalla vanerilla tai massiivipuusta liimatuilla tuotteilla”.

Inspiraatio sohvapöydän suunnitteluun syntyi ilosta katsella kirjakokoelmaa kahvia juodessa. Sen vuoksi pöytätason alla on hylly, jonka päällä on lasi. Lasin läpi näkyvät hyllylle aseteltujen kirjojen selkämykset. Kirjahyllyn taso on työstetty 1,5 mm:n paksuisesta ohutviiluvanerista käyttämällä kuumaa höyryä puun taivuttamiseen. Ohutviiluvanerilevy on erittäin joustava tarvittavan kaarevuuden saavuttamiseksi, mutta myös tarpeeksi vahva kannattelemaan kirjojen painoa. 

Peter Westin töihin voi tutustua tarkemmin hänen Instagram-tilillään @tangerineworks