26.8.2020

Kestävät betonilaatat valmistuvat valumuotteihin tarkoitetun erikoislujan koivuvanerin avulla

KoskiForm Paving -valumuottilevyt ovat jatkuvassa käytössä tanskalaisen FC Betonin betonilaattatuotannossa. Uudella tuotantolinjalla on jopa 4 000 valumuotteihin tarkoitettua koivuvanerilevyä. Yhdelle vanhemmalle tuotantolinjalle ostettiin ensimmäinen 1 700 kappaleen vanerilevyerä 15 vuotta sitten – ja levyt ovat edelleen käytössä. FC Betonin hallinnollisen johtajan Jens Erik Mølgaard mukaan Koskisen valumuottilevyt ovat käytössä heidän tuotannossaan etenkin niiden kestävyyden, vahvuuden ja tasaisen laadun vuoksi.

Kestävät valumuottilevyt eivät väänny betonilaattatuotannossa

“KoskiForm Paving -vanerilevyt ovat erittäin tasalaatuisia. Pinnoite on kestävä ja pitkäikäinen. Levyn vahvuus on tärkeää betonilaattojen valmistuksessa, jotta vältytään laattojen vääntymiseltä” Mølgaard toteaa.

“FC Betonille on myös tärkeää, että vanerimuottilevyjen pinnoite estää veden imeytymisen vaneriin. Avain tähän on, että KoskiForm -vanerilevyt toimitetaan meille pinnoitettuna molemmin puolin. Käytämme muottilevyjä kerta toisensa jälkeen uudelleen. Erien välissä käännämme levyt, jotta ne pitävät muotonsa.”

Mølgaard painottaa KoskiForm Paving -levyjen tasalaatuisuutta: “On erittäin helppo lisätä uusi levy tuotantolinjalle vanhojen joukkoon. Tasaisen laadun vuoksi tuotannossa ei synny ongelmia.”

KoskiForm Paving -levyt ja tuore betoni tulossa muotista. 

Viistetty pinnoite ehkäisee kosteuden imeytymistä vaneriin

Betonilaattojen valmistusprosessi alkaa siten, että KoskiForm Paving -vanerilevy kulkee laitteen sisälle ja metallinen muotti asetetaan levyn päälle. Tämän jälkeen muotti täytetään betonilla. Kun betoni on valutettu muottiin, kone lisää painetta ja ravistaa muottia, jotta betonilaatta saa oikean muodon. Tämä kestää vain 12 sekuntia, minkä jälkeen sama toistuu jatkuvasti uudelleen. 

Tuon vaiheen jälkeen KoskiForm Paving -levy kuljettaa laastin kovetettavaksi, jossa sitä pidetään vähintään 16 tunnin ajan. Sen jälkeen sekä levyt että muotit siirretään kuormalavoille kovettumaan 7 päivän ajaksi, jonka jälkeen laatat ovat valmiita toimitettavaksi asiakkaille.

FC Betonin piha on täynnä betonilaattoja, jotka toimitetaan pian asiakkaille.

KoskiForm Paving -levyt tehostavat FC Betonin betonilaattatuotantoa

Ennen KoskiForm-levyjä FC Beton kokeili eri muottilevyjä betonilaattatuotannossaan. Heidän kokeilemiensa fenolipinnoitteiset vanerilevyt eivät kuitenkaan olleet riittävän kestäviä ja niiden paksuudet eivät olleet riittäviä. Eri puulajeista valmistetut, toisiinsa kiinnitetyt lankut eivät kestäneet pitkään betonin kosteuden vuoksi.  Lasikuidulla pinnoitettu vaneri aiheutti delaminaatiota vaneriin kuumuuden vuoksi. Muovilevyt vääntyivät painavan laastin alla sekä betonilaatoista hehkuvan kuumuuden vuoksi.

KoskiForm Paving -levyjen suurimmat vahvuudet betonilaattojen valmistuksessa 

  • Pinnoite on erittäin kestävä ja pitkäikäinen
  • Levyn vahvuus on tärkeää, jotta vältytään vääntymiseltä, joka aiheuttaa laattojen halkeamista.
  • Pinnoite estää kosteuden imeytymistä vaneriin.
  • KoskiForm paving -levyt toimitetaan molemmin puolin olevilla viisteillä. Ne suojaavat levyn vahingoittumista tuotantoprosessin aikana.
  • On erittäin helppoa lisätä uusi levy tuotantoon vanhojen levyn joukkoon, jopa 15 vuoden jälkeen. 

Hauskoja faktoja FC Betonin betonilaattojen tuotannossaan käyttämistä KoskiForm Paving -vanerilevyistä

  • 1. erä ostettiin 15 vuotta sitten (1 700 levyä) ja ne ovat edelleen käytössä tuotannossa
  • 2. erä ostettiin 13 vuotta sitten (1 700 levyä) ja ne ovat edelleen käytössä mutta hieman kuluneita, koska niitä käytettiin Leca-harkkojen valmistuksessa.
  • 3. ja 4. erä (1 700 levyä molemmat) ovat edelleen käytössä.
  • 5. erä (4 000 levyä) on käytössä uudessa Gadbjergin tuotantolaitoksessa.

FC Beton on Koskisen tavoin perheyritys, jonka perusti Jens Mølgaard ja hänen vaimonsa Sara Tanskassa 1942. Nykyään yritystä johtaa heidän poikansa Jens Erik Mølgaard yhdessä poikansa Jens Mølgaard. FC Betonilla on kolme tuotantolaitosta, jotka toimivat Frejlevissa, Drastrupissa ja Gadbjergissa. Betoniharkkojen lisäksi FC Beton valmistaa Leca-harkkoja, jalkakäytävien reunalaattoja ja betonia asiakkailleen ympäri Tanskaa.

FC Betonin Ole Kristiansen (vas.) hoitaa uutta tuotantolinjaa. KoskiForm Paving -vanerilevyjen toimituksesta FC Betonille huolehti DLH Denmark A/S / ja Johnny Pilgaard (oik.).

Kiinnostuitko? Ole yhteydessä meihin!

Lue lisää KoskiForm Paving -vanerilevyn ominaisuuksista.