20.5.2021

Korkealaatuista ja uniikkia ohutviiluvaneria Koskiselta

Lentokonevanerin laatuleima
Ohutvaneritehtaan ilmakuva Hirvensalmella

Metsästä huipputuotteeksi- yksikköesittelyssä vuorossa ohutviiluvaneri

Koskisen Hirvensalmen ohutviiluvaneri yksikössä koivutukeista jalostetaan niin korkealaatuisia koivuviiluja kuin uniikkeja ohutviiluvanereita mitä erilaisempiin käyttötarkoituksiin.

Tuotteidemme valmistus alkaa tukkien lajittelusta, jossa tukit mitataan ja laatu luokitellaan. Lajittelun jälkeen tukit matkaavat haudontaan. Haudonnassa tukit ovat lämpimässä vesihauteessa usean vuorokauden ajan tarkoissa kontrolloiduissa olosuhteissa. Oikeanlainen haudonta mahdollistaa viilun sorvauksessa erittäin korkealaatuisen ja ohuen koivuviilun valmistamisen. Koivutukista sorvataan ohuimmillaan 0,15mm paksuista viilua ohutviiluvanerituotantomme raaka-aineeksi (normaali tulostuspaperi on samaa paksuutta). Sorvauksessa syntyy paksuimmillaan 1,5mm paksuja koivuviiluja. Sorvauksessa sorvaajan ammattitaidolla on erittäin suuri merkitys niin tuotelaadun kuin saannon kannalta. Oikeilla sorvausvalinnoilla ja parametreilla koivutukki saadaan käytettyä optimaalisesti ja tuloksena on korkealaatuista koivuviilua jatkojalostusta varten.

Ohutvanerin viilumatto

Sorvauksen jälkeen kosteat viilut arkitetaan ja ne matkaavat kuivausprosessiin. Kuivauksen aikana koivuviilut kuivataan jatkoprosessien vaatimuksen mukaiseen kosteustasoon.

Kuivauksen jälkeen viilut toimitetaan asiakkaillemme asiakkaan määrittämissä mitoissa ja laatuluokissa. Koivuviiluista valmistetaan niin huonekaluja kuin design tuotteita. Tehtaaltamme lähtee viilutoimituksia kotimaan lisäksi ympäri maailmaa.

Osa koivuviiluista jatkaa matkaan ohutviiluvanerin valmistukseen. Vanerin valmistuksessa ohuet viilut ladotaan vanerirakenteiksi tyypillisesti ristiinladonnalla. Tällaisella rakenteella saadaan ohuen vanerin rakenne ja ominaisuudet tasapainoisemmaksi levyn molempiin suuntiin. Valmistamme viiluista ohuimmillaan 0,4mm paksua vanerilevyä. Ohuet vanerilevyt menevät raaka-aineeksi mm. arvostettuihin design valaisimiin tai vaneria käytetään tulostusmateriaalina esimerkiksi posti- ja käyntikortteihin.

Ohutvanerinen painettu kortti ja käyntikortti

Nykyaikaiset puuntyöstökoneet laserleikkauslaitteineen mahdollistavat ohuen, lujan ja kauniin koivuvanerin käytön monenlaisissa design- ja käyttöesineissä. Koivuvanerista valmistuu niin tyylikkäät korut, koriste-esineet kuin muutkin design tuotteet. Näissä sovelluksissa tyypillisimmin käytetty vaneri on paksuudeltaan 1-3 mm paksua. Paksuimmillaan voimme valmistaa CLW ohutviiluvaneria 60mm paksuudessa. Nämä paksut vanerit soveltuvat koneistettaviksi mm. vaativiksi koneenosiksi esimerkkinä sahojen vastinlevyt.

Ohutvaneri CLW

Perinteisin ohutviilivanerin käyttökohde on ollut pienlentokoneiden valmistus. Pien- ja harrastelentokoneiden valmistuksessa ja entisöinneissä tarvitaan lujaa koivuvaneria koneiden rakennusmateriaaliksi. Tässä sovelluksessa vanerin laadulla on todella suuri merkitys ja jokainen levy tarkastetaan ulkopuolisen tarkastajan toimesta.

Lentokonevanerin laatuleima

Tarjoamme asiakkaillemme vastuullisen ja ekologisen materiaalivaihtoehdon moneen käyttöön. Puuraaka-aineemme tulee vastuullisesti kasvatetuista metsistä puunhankintamme osaavien henkilöiden toimesta. Pystymme tarjoamaan asiakkaillemme vanerilevyt PEFC- tai FSC-sertifioituna, joka todentaa vastuullisuuttamme puun jalostajana.

Tavoitteenamme on olla asiakkaan kumppani ja asiakkaan menestys huipputuotteiden kanssa on meidän tavoitteemme. Olemme asiakkaan laatukumppani. Laadulla on tekijänsä – Koskisen.

Mika Hurri työskentelee ohutviiluvanerin myynnin ja markkinoinnin tehtävissä.

Kirjoittaja on Mika Hurri, Koskisen ohutvaneriteollisuuden myynnin kehittämispäällikkö.