26.8.2020

Koronasta huolimatta Koskisen tehtaat pyörivät

Koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta huolimatta, arki sujuu vielä lähes normaalisti Koskisen tuotantolaitoksilla. Tukkipuuta ostetaan sahalle sahattavaksi ja vaneritehtaalle sorvattavaksi. Prosessissa syntyvästä purusta ja hakkeesta tehdään lastulevyä, jonka kysyntä onkin tällä hetkellä suurta – nyt on aikaa tehdä remonttia. 

Asiakkaat ympäri maailman tilaavat edelleen sahatavaraa, vaneria ja lastulevyä, vaikkakin pitkittynyt epävarma markkinatilanne alkaa näkymään tilauskannan kehityksessä. Toivottavaa on, että viime päivinä ilmoitettujen rajoitusten lakkauttamisen jatkoksi niitä voidaan jatkaa laajalti niin Euroopassa, Aasiassa kuin muuallakin Koskisen keskeisillä markkina-alueilla.

Koskisen henkilöstöstä 80 % työskentelee tehtailla ja tuotteiden valmistus ei onnistu etänä. Tuotannon pyöritys on sujunut pitkälti samaan tapaan kuin ennenkin, erona tavalliseen arkeen on huolellinen tartunnan ennaltaehkäisy ja turvavälin kasvattaminen. Työkaverin kanssa vältetään lähikontaktia, hymyn kera toki, nenätysten jutustelu on jäänyt vähemmälle.

”Meillä Koskisella Koronaan varautuminen aloitettiin hyvissä ajoin helmikuun lopulla, heti kun EK sitä suositteli. Tästä saatiin hyvä etumatka valmistautumiseen”, toteaa Koskisen HR- ja viestintäjohtaja Minna Luomalahti

Koko henkilöstö on ollut erittäin aktiivista ja innovatiivista kun on etsitty yhdessä tartuntavaaraa vähentäviä keinoja työpäivään. Siivouksen lisäys, yhteisten valvomoiden jakaminen erillisiin tiloihin, vuoronvaihtojen ja taukojen porrastus, tiedon välittäminen vuoronvaihdossa sähköisesti, mm. näihin on löydetty luovia ja toimivia ratkaisuja.

”Tällä kaikella taataan henkilöstön turvallinen työskentely ja toimitukset asiakkaille. Siis yhteiskunnan rattaiden pyörittäminen. Ja yhdessä on sovittu, että kipeänä ei tulla töihin”, jatkaa Luomalahti ja toteaa samalla että hyvän hygieniatason ansiosta huhtikuun alusta poissaolot ovat olleet normaalia vähäisemmät.

Lastulevytehtaan valvomossa yhteinen tila on jaettu väliaikaisesti yhden henkilön tilaksi. Kuvassa näkyvä ikkuna-aukko on suljettu läpiväkyvällä pleksillä.

Puutuotteilla on kysyntää maailmalla

Järvelän tehtailla havusahaus, vanerin ja lastulevyn valmistus sekä Hirvensalmella ohutvanerin valmistus ovat pyörineet erittäin hyvin. Paikoin on jopa lähestytty kaikkien aikojen tuotantoennätyksiä. 

”Helmikuun lakon jälkeen onkin tärkeää, että saamme käännettyä yhtiön tulosta ylöspäin ja näin varmistettua tulevaisuuden investoinnit ja yhtiön kehittämisen”, sanoo toimitusjohtaja Jukka Pahta.

”Tekemistä riittää vielä, mutta sisään tulevien tilausten määrä on heikentynyt. Tilauskantaa seurataan luonnollisesti päivittäin ja viikoittain erittäin aktiivisesti. Toistaiseksi tehdään suunnitellun mukaisesti ja lomautuksia ei vielä ole tarvinnut miettiä. Tarvittaessa reagoidaan tilanteen muuttuessa”, toteaa Pahta.

Jatkuvasti muuttuvassa tilanteessa myyntihenkilöstö on päivittäin yhteydessä asiakkaisiin, kysellään kuulumiset, onko tuotanto käynnissä ja kuinka asiakkailla jaksetaan. 

”Kun markkinoilta saadaan ensimmäiset positiiviset uutiset, tulevat asiakkaat haluamaan tuotteensa mahdollisimman nopeasti ja toimitusajat saattavat silloin venyä pitkiksi. Läheinen yhteistyö asiakkaiden kanssa juuri nyt hiljaisempaan aikaan on tärkeää, jotta myyjämme voivat varmistaa, että asiakkaiden omat varastot ovat kunnossa kun tilanne alkaa normalisoitumaan.”

Kesätöihin palkataan 70 

Koskisen on maakunnan toiseksi suurin yksityinen työantaja ja myös sen takia on tärkeää, että tehtaat pyörivät normaalisti. Tänäkin vuonna Koskiselle palkataan iso määrä kesätyöntekijöitä, 70 henkilöä tarvitaan kesän korjaustöiden palovartiointiin sekä seisokkiajan töihin. Kesätyöntekijöiden haastattelut on jo aloitettu, erikoisjärjestelyissä nekin.

”Haastattelut hoituvat hyvin turvaetäisyydeltä isossa neuvotteluhuoneessa. Ja tehtiinpä yksi haastattelu Teamsin kauttakin” kertoo tulevia kesätyöntekijöitä haastellut levyteollisuuden prosessipäällikkö Saija Korpela.

”Tänä vuonna haastatteluun kuuluva tehdaskierros jäi väliin tehtaiden vierailurajoitusten takia, mutta onneksi Youtubesta löytyy mukavat kuvaukset Koskisen tuotantolaitoksista ja nuoret olivatkin niitä jo omatoimisesti katselleet etukäteen” sanoo Korpela.

Kesätyöntekijöiden työnopastus tehtailla hoidetaan myös erikoisjärjestelyin, erityistä huomioita on kiinnitetty koronaohjeistuksen läpikäymiseen ja riittävään turvaväliin. Itse opastustilanteessa käytetään radioyhteydellä varustettuja kuulosuojaimia, jolloin opastus onnistuu kauempaakin.

Koskisen tehtailla kesätyöntekijöillä on loistava mahdollisuus tutustua monipuoliseen puualaan. Suomen metsissä kasvavalle uusiutuvalle ja laadukkaalle raaka-aineelle ja niistä valmistetuille puutuotteille riittää kysyntää ympäri maailman.