25.8.2020

Koskisen vuokrasi Kissakosken sahan liiketoiminnan

Koskisen Oy vuokrasi vuoden vaihteessa Hirvensalmella sijaitsevan Kissakosken sahan liiketoiminnan. Kuusta ja mäntyä noin 30 000 kuution vuosivauhtia työstävä saha on lunastanut jo kevään aikana sille asetetut odotukset.

Veiston omistaman sahan 14 työntekijän arkea sahan liiketoiminnan vuokraus ei muuttanut juurikaan. Kissakosken sahan tuotantopäällikkönä toimivan Jani Nypelön mukaan kevään ajan tuotannossa on riittänyt vilskettä ja sahalla on tehty viime viikkoina noin puoltatoista vuoroa eli keskimäärin 10 tuntia päivässä.

– Ainoa selkeä muutos Koskisen nykyisen ja Veiston aikaisemman toiminnan välillä on säännöllinen kahden puulajin käsittely. Sahasimme Veistolle pääsääntöisesti mäntyä, nyt mukana on myös kuusta jatkuvasti tuotannossa. Tuotteet valmistetaan pitkälti asiakkaiden tilausten pohjalta, joten välivarastoinnin tarve on hyvin pientä.

Pääosin pienpuusta sahattavien tuotteiden paksuudet ja leveydet pystytään Nypelön mukaan räätälöimään pitkälti asiakkaiden toiveiden mukaisiksi.

– Sahalta lähtee keskimäärin kolme rekka-autolastillista valmista sahatavaraa päivässä asiakkaille. Tuotteet matkaavat kotimaan lisäksi muun muassa Japaniin, Pohjois-Afrikkaan, Puolaan, Viroon, Israeliin, Saksaan ja Benelux-maihin. Isoin asiakaskunta löytyy puusepänteollisuudesta.

Vuokrasopimus voimassa toistaiseksi

Veisto Oy on mäntyharjulaisen Raution perheen yritys. Yrityksen historia juontaa juurensa vuoteen 1964, jolloin Raution veljekset kehittävät ensimmäisen parrunveistokoneen omaan käyttöönsä. Nykyisin yrityksen päätuotteita ovat HewSaw-merkkiset sahatavaran tuotantolinjat, joiden tuotannosta 70 prosenttia menee vientiin.

Perinteikäs sahakonevalmistaja halusi keskittyä ydinliiketoimintaansa ja vuokrata sahan liiketoiminnan tutulle yhteistyökumppanille. Samalla tavoin se oli toiminut jo aiemmin Eskolassa, jossa se on vuokrannut sahan liiketoiminnan MetsäWoodille.

Koskisen Oy tavoittelee Kissakosken sahan vuokrauksella tuottavaa lisäliikevaihtoa. Kannattavan sahaustoiminnan lisäksi tavoitteena on saavuttaa synergiaetuja konsernissa muun muassa tuotevalikoiman laajentumisena pienpuusta valmistettuun sahatavaraan, puunhankinnan tasapainottumisena, Järvelän sahan toiminnan tehostumisena ja sivutuotteiden käytön optimoitumisena.

Koskisen sahateollisuuden johtaja Tommi Sneck kertoo Veiston ja Koskisen välisen Kissakosken sahan vuokrasopimuksen olevan voimassa toistaiseksi.

– Kulunut kevät on osoittanut, että Kissakosken sahan vuokraus on ollut kannattava investointi. Kesäseisokin aikana kehitämme sahan toimintaa edelleen. Parannamme tukkikentän lastausmahdollisuuksia ja rakennamme tuoretavaralle kastelualtaan. Näin pääsemme tekemään Kissakoskella myös tuoresahatavaraa, Tommi Sneck kertoo.