16.2.2021

Ohutviiluvanerin kysyntä on kasvanut

Vanerinen design valaisin Visapajalta

Ohutviiluvanerin kysyntä on kasvanut maailmalla – Koskisen on jatkanut Hirvensalmen tehtaan kehittämistä

Maailmalla ja Suomessa vallitsevien megatrendien, muovin ja metallin korvaaminen puukuituisella vaihtoehdolla sekä verkkokaupan kasvu ja pakkaamisen murros lisäävät ohutviiluvanerin kysyntää. Asiakkaat etsivät uusia ekologisia vaihtoehtoja ja sen näkyy kasvavana kiinnostuksena ohutviiluvaneria kohtaan.

Koskisen on vastannut ohutviiluvanerin vahvistuvaan kysyntään käynnistämällä Hirvensalmen tehtaalla investointien sarjan, jonka ensimmäinen vaihe toteutettiin loppuun tammikuussa 2020. Rauten toimittama sorvi-investointi on vähentänyt operatiivisen toiminnan hukkaa ja investoinnille asetetut tavoitteet ovat toteutuneet.

– Investointi on parantanut sekä viilun määrä että laatu saantoa koivutukista, jolloin koko tehtaan raaka-aineen käyttösuhde sekä tehtaan operatiivinen toiminta on kehittynyt kuluneen vuoden aikana selkeästi, kertoo Koskisen ohutvaneriteollisuuden johtaja Juhani Sopanen. – Kyseinen investointi on osa suurempaa investointikokonaisuutta, jota jatketaan tänä vuonna jo toimittajien kanssa sovituilla laiteasennuksilla, Sopanen toteaa, valitettavasti asennukset siirtyivät tälle vuodelle viime vuodelta, koronan hidastaessa toimituksia.

Vanerinen design valaisin Visapajalta

Ohutviiluvanerista on moneksi

Ohutviiluvanerin kasvavaa kysyntää selittää sen monipuolisuus. Kestävä ja ekologinen ohutviiluvaneri sopii useaan eri käyttökohteeseen aina pienistä koriste-esineistä vaativiin teknisiin tuotteisiin ja suksista musiikki-instrumentteihin.

– Puun työstämisen tavat ovat kehittyneet, ja etenkin laserleikkaus ja vanerille printtaaminen lisääntyy jatkuvasti.  Ohutviiluvaneria käytetään muun muassa laserleikatuissa pienesineissä. Nykyään laserleikkauskoneiden hankinta kustannus on mahdollistanut laitteistojen oston jopa yksityishenkilöille ja sitä kautta ihmisten innovaatioiden ja ohutviiluvanerin ominaisuuksien kautta löytyy uusia käyttökohteita hienolle materiaalille, sanoo myynnin kehityspäällikkö Mika Hurri.

Keveytensä sekä muokattavuutensa ansiosta materiaali sopii hyvin myös teknisiin kohteisiin korvaamaan perinteisiä materiaaleja kuten terästä ja rautaa. Ohutviiluvanerista on tehty muun muassa erilaisia kuljetin- ja koneenosia sekä vastelevyjä.

Taipuisa KoskiFlex ohutviiluvaneri sopii laserleikkaukseen ja tulostusmateriaaliksi.

– Asiakkaamme etsivät koko ajan vaihtoehtoja, joilla korvata perinteisiä ratkaisuja ekologisesti kestävillä vaihtoehdoilla.

Vastuullisuus on yhteinen asia Koskisen asiakkaiden ja

toimittajien kesken. Meille yrityksenä ja työntekijöinä on tärkeää, että voimme ohutviiluvanerin ja oman työmme avulla olla osa tätä ratkaisua ja edistää vastuullisuutta, Juhani Sopanen kertoo.

Vaikka käyttökohteita on jo löydetty useita, tuotekehitystä tehdään jatkuvasti yhdessä asiakkaiden ja toimittajien kanssa – ja uusia mielenkiintoisia käyttökohteita onkin tulossa tänä vuonna useampia, Sopanen lisää. Koskisen Hirvensalmen yksikkö on mukana Business Finlandin koordinoimassa yhteishankkeessa, joka kokoaa yhteen koko toimitusketjun Koskisen laitetoimittajista asiakkaisiin ja eri tutkimuslaitoksiin. Tarkoituksena on innovoida ja kehittää uusia käyttökohteita sekä täysin uusia ominaisuuksia sekä viilulle että ohutviiluvanerille.

– On hienoa pystyä tarjoamaan asiakkaille ekologisia ja asiakkaiden korkeat vaatimukset täyttäviä materiaaliratkaisuja, Hurri summaa.