27.6.2023

Päivä operaatioasiantuntija Markus Toikan matkassa

Hei! Olen Markus ja vastaan Koskisen puunhankinnan operaatioasiantuntijana korjuu-, kuljetus-, ja haketustoiminnoista eteläisen Kanta-Hämeen ja Uudenmaan alueella. Tässä postauksessa pääset päiväksi mukaan aurinkoiseen työpäivääni. 

Tyypillisesti aloitan työpäiväni toimistolta ja niin myös tällä kertaa. Ensimmäisenä toimistolle saapuessani vaihdan pikaisesti aamun kuulumiset työkavereideni kanssa, samalla, kun tietokone ottaa käynnistyäkseen. Kun kuulumiset on vaihdettu teen tilannekatsauksen, missä mennään käynnissä olevien työmaiden osalta. Aamupäivä vierähtää nopeasti toimistotöissä sekä puhelimessa urakoitsijoiden ja metsänomistajien kanssa. Kun lounasaika koittaa, suuntaamme Hyvinkään toimiston porukalla jo perinteeksi muodostuen vanhan villatehtaan kupeeseen ravintola Obelixiin luonaalle.

Lounaan jälkeen iltapäivällä matka suuntautuu kohti Hausjärveä, missä odottaa harvennusleimikon rajalinjojen merkintä yhdessä metsänomistajan kanssa. Matkalla pysähdyn Koskisen hakkuutyömaalla, missä on sattumalta puutavara-autoilija lastaamassa kuusitukkia kyytiin Järvelän sahalle vietäväksi. Puutavara-autoilijan kanssa vaihdamme kuulumiset ja toteamme, että tällä työmaalla varastopaikka on sijoitettu hyvään turvalliseen paikkaan. Jo leimikon suunnitteluvaiheessa varastopaikan määrittäminen on yksi keskeisimmistä yksityiskohdista, jotta puutavara saadaan nykymittaisella kalustolla kuljetettua turvallisesti ja ongelmitta leimikon laidasta määräpaikkaansa. 

Hausjärvelle saapuessani kävelemme metsänomistajan kanssa harvennuskuvion osalta kiinteistön rajat läpi kuitunauhalla merkiten. Leimikon läpi kulkiessamme toteamme, että ennen hakkuun aloitusta kohteella on suoritettava tiheän alikasvoksen takia ennakkoraivaus. Ennakkoraivauksella taataan hakkuukoneenkuljettajalle parempi näkyvyys sekä toimintaympäristö ja samalla mahdollistetaan hyvän harvennusjäljen toteuttaminen. Ennakkoraivauksen voi metsänhoitopalveluna ostaa Koskiselta, mikäli omaa aikaa tai mahdollisuutta ennakkoraivauksen toteutukseen ei ole.

Paluumatkalla pysähdyn vielä edeltävänä talvena toteutetulla hakkuutyömaalla, missä hakkuutähteiden metsäkuljetus on juuri tullut päätökseen. Keskustelen hetken “risukoneen” kuljettajan kanssa ja yhdessä toteamme, että kyseisellä työmaalla hakkuutähdekasa on hyvin sijoitettu tuuliseen ja aurinkoiseen paikkaan sekä peitelty, jotta siitä saadaan mahdollisimman hyvä energiasisältö tulevana lämmityskautena.

Päivän päätteeksi suuntaan vielä toimiston kautta kotiin. Koskisen puunhankinnan operaatioasiantuntijan työtehtävät ovat moninaisia ja laajalla toiminta-alueella toimintojen ennakkosuunnittelu on keskeistä. Kahta samanlaista päivää harvoin tulee ja yllätyksiin on aina varauduttava.


Staff member not found