13.12.2023

Päivä puunhankinnan kehitysasiantuntija Emmin matkassa

Moikka! Olen Emmi ja työskentelen Koskisen puunhankinnassa kehitysasiantuntijana. Tulin Koskiselle kesätöihin vuonna 2021 ja sille tielle olen jäänyt. Silloiset harjoittelijan työt korjuun operaatiopuolella ovat kuitenkin vaihtuneet metsäisten järjestelmien parissa toimimiseen.

Tänään on vuorossa toimistopäivä muutaman kotoa käsin tehdyn etäpäivän jälkeen. Tavallinen työpäivä alkaa tilannepäivityksellä. Käyn sähköpostia läpi ja katson, onko kentältä tullut havaintoja akuuteista ongelmatilanteista. Kiireelliset asiat kiilaavat jonon kärkeen ja niiden selvityksessä saattaakin toisinaan venähtää useampi tunti. Tällä kertaa kuitenkin heti aamusta akuuteilta asioilta vältytään. Onpa uuteen KoskiReppu-verkkopalveluunkin tullut muutama uusi kirjautuja eilisen työpäivän jälkeen. Käsittelen kirjautujat metsäjärjestelmän päässä, jotta metsänomistajat pääsevät näkemään metsäiset tietonsa palvelussa.

Puhelin soi tavalliseen tapaansa päivän aikana useaan kertaan. Ensimmäisessä puhelussa kinkkistä tilannetta ratkotaan oman väen kanssa, mutta toisella kerralla puhelu tulee autourakoitsijalta metsästä, varastopaikan kupeesta. Toiseen ongelmaan keksimme yhdessä ratkaisun puhelun aikana, mutta toisessa on kyse järjestelmäviasta, joten vien asian edelleen järjestelmätoimittajalle. Sähköpostia virhehavainnosta kirjoittaessa käy työkaveri ovella huikkaamassa kutsun syömään. Lounas työpaikkaruokalassa työkavereiden kanssa tulevan viikonlopun suunnitelmista jutellen katkaisee työpäivää toivotunlaisesti.

Iltapäivälle on varattu usean toimijan kanssa yhteispalaveri, jossa tarkoituksemme on edistää uuden korjuuoperaatioiden suunnittelu- ja ohjausjärjestelmän kehitystä. Päivän aihe herättää paljon keskustelua ja palaverille varattu aika ei tahtoisi tänään millään riittää. Aiheeseen päätetäänkin palata uudelleen samalla viikolla. Iltapäiväkahvin aikaan kaivan mukanani tuoman itsetehdyn joulukalenterin toimiston seinälle. Jos minua ei löydä vapaa-ajalla urheilemasta, olen todennäköisesti jonkun tee-se-itse-projektin kimpussa. Tämä on jälleen yksi niistä.

Loppupäivä hurahtaa metsäjärjestelmän testiversion parissa, kun testaan uusien ominaisuuksien toimivuutta ennen niiden varsinaista käyttöönottoa. Kaikki tuntuvat toimivan onneksi kuten kuuluukin ja pian onkin kotiinlähdön aika. Parasta työssäni on se, että pääsee tekemään yhteistyötä monien eri tahojen kanssa ja on mahdollista päästä omalta osaltaan vaikuttamaan metsäisten järjestelmien kehitykseen.