Secto Design lamp made of Koskisen thin plywood

Innovatiivista puun käyttöä – Secto Design

Secto Design käyttää Koskisen ohutviiluvaneria suosituissa valaisimissaan. Innovatiiviset valaisimet on tehty taitavasti käsityönä kotimaisesta koivusta, puupinta antaa valolle lämpimän tunnelman ja kutsuvan vetovoiman. Valaisimet suunnitellut arkkitehti Seppo Koho on luonut pehmeästi siivilöityvää valoa, joka ei häikäise, vaan houkuttelee luokseen. 

Ainutlaatuinen valaisin asiakkaiden toiveesta 

Vuonna 1995 Tuula Jusélius etsi pääasiassa kertopuusta tehtyjä huonekaluja valmistavaan Secto Designiin suunnittelijaa. Sellainen löytyi Seppo Kohosta, jonka kanssa Jusélius huomasi jakavansa kunnioituksen pohjoismaiseen puuhun, selkeään designiin ja ammattimaiseen puuntyöstöön.

Kohon suunnittelema Secto-riippuvalaisin syntyi asiakkaiden toivoessa puuvalaisinta, jollaista markkinoilla ei vielä ollut. Tämä riippuvalaisin on edelleen tänä päivänä tuotelinjan selkäranka. Secto Design -valaisimet korostavat tilan ja paikan ilmettä ja luovat niihin ainutlaatuista tunnelmaa ja läheisyyttä.

Yhteistyö Koskisen kanssa on alkanut 15 vuotta sitten. Koskisen toimittaa Secto Designille materiaaleja: ohutviiluvaneria sekä viilua aihioiden valmistajille.

“Meillä aihiot ovat aika isoja, se vaatii aikamoista materiaalin valintaa, jotta saadaan tarvittava määrä riittävän korkealaatuisia viiluja muotopuristeisiin. Niitä ei ihan kaikilta saa”, Jusélius sanoo.

Suomalainen koivu herättää valaisimen eloon

Jusélius kertoo koivun valikoituneen alunperin materiaaliksi vaaleutensa takia. Suomalaisuus puolestaan on Secto Designilla vahvasti ja kirkkaana mielessä, yrityksessä halutaan olla suomalainen kaikessa mahdollisessa. 

“Jos käytetään tummempaa puuta, se ei heijasta valoa samalla tavalla. Meillä oli myös olemassa perinne ja tieto, joten uskallettiin ottaa koivu käyttöön. Tiedettiin myös jo vanhastaan koivun soveltuvuus haastaviinkin taivutteisiin. Koivulla ne onnistuvat, muista puulajeista ei voi olla varma”, Jusélius muistelee. 

Valaisimet ovat näkyvällä paikalla, joten tuotteen jokainen virhe näkyisi selvästi. Secto Designin valaisimissa käytetäänkin vain ensiluokkaista ja virheetöntä ohutviiluvaneria. Koskiselta Secto Design on saanut sellaista laatua ja palvelua, jotka vastavat yrityksen tarpeita ja laatuvaatimuksia. Viilussa ei saa olla näkyviä oksia, läpi koko aihion on oltava oksatonta viilua.

“Meille on tärkeää, että saamme tasalaatuista hyvää koivuviilu ja ohutviiluvaneria ja toimitukset ovat luotettavia. Meidän on saatava tavara silloin, kun sitä tarvitaan”, Jusélius kertoo. “Yhteyshenkilöihin on hyvät suhteet ja tuntevat meidän tarpeemme, homma sujuu. Koskinen myös toimittaa logistisesti järkevän matkan päästä, meille se tuote tulee parinsadan kilometrin sisältä.”

Ympäristö on otettava huomioon

Juséliuksen mukaan ympäristöasiat on otettu jo hyvin varhaisessa vaiheessa huomioon myös materiaalin valinnassa. Asiakkaat ovat myös kiinnostuneita materiaalien alkuperästä. Koskisen toimittamaan materiaaliin on voinut luottaa.

“Ympäristöllä on ollut meille ja asiakkaillemme aina suuri merkitys. Ollaan yritetty ottaa huomioon kaikessa tekemisessä. Meille tuli aika varhaisessa vaiheessa asiakkaaksi yrityksiä, joilla oli tarkat vaatimukset ympäristöasioille”, Jusélius kertoo.

Käsityö vaatii aikaa ja paneutumista

Jusélius kertoo Secto Designin olevan Suomessa ja Pohjoismaissa jo hyvin tuttu brändi. Maailmalla on kuitenkin raapaistu vasta pintaa. 

“Pitkällä tähtäimellä on näkyvissä kasvua ja haluammekin kasvaa, mutta haluamme tehdä sen hallitusti. Jokainen lamppu tehdään käsityönä, emme voi siirtyä bulkkituotantoon”, Jusélius toteaa.