9.9.2022

Saharakennus harjakorkeudessa

Harjannostajaiset ovat tietynlainen merkkipaalu, jota on perinteisesti juhlistettu niin isoilla kuin pienilläkin työmailla. Syksyn aluksi Koskisella oli syytä juhlaan.

Koskisen uusi saharakennus saatiin elokuulla sateelta suojaan vesikaton alle ja sen kunniaksi oli aika viettää harjannostajaisia. Rakennustyömaan suunnittelijat, urakoitsijat ja työntekijät kutsuttiin tarhan ruokalaan 30.8. perinteisen hernekeiton ja pienen paussin merkeissä.

Tilaisuuden alkajaisiksi projektijohtaja Lassi Santala toivotti kaikki paikallaolijat tervetulleiksi ja antoi puheenvuoron Koskisen sahateollisuuden johtaja Tommi Sneckille. Sneck kertasi kuulijoille sahahankkeen lähtökohtia ja sitä, miten nyt ollaan tässä pisteessä.

– Koskisen on ollut erikoinen, iso saha, joka on kuskannut tuoretta sahatavaraa neljän kilometrin matkan Järvelän keskustasta kuivattavaksi tänne tarhanmäelle. Sahan uusimisesta vanhalle paikalle oli paljon suunnitelmia, mutta lopulta 30.1.2018 tehtiin päätös koko sahauksen siirtämisestä tänne.

Puheenvuorossaan Sneck kiitti urakoitsijoita sekä työntekijöitä hyvästä työstä ja luovutti puheenvuoron projektikonsultti Fimpec PMO Oy:n Jarno Rannikolle. Rannikko yhtyi Sneckin kiitoksiin ja totesi työmaan tilaajavetoisen projektimallin olevan erinomainen, sillä se mahdollistaa urakoitsijoiden osallistamisen päivittäiseen työn suunnitteluun ja ohjaukseen perinteistä mallia paremmin. 

– Tässä työssä ei ole kahta samanlaista päivää. Suunnitelmien muuttuminen ja yllätykset ovat osa jokaista rakennusprojektia, niin tälläkin kertaa. Pian maanrakennustöiden alettua huomasimme, ettei maaperä ollutkaan odotusten mukaisesti harjumaastoa, vaan vanhan tieväylän vuoksi jouduimme mittaviin massanvaihtoihin.

Rannikon mukaan eteen tulevien ongelmien ratkominen on kuitenkin palkitsevaa ja samalla työn suola. Suurin kiitos töiden etenemisestä ja mukautumisesta muuttuviin suunnitelmiin kuuluu kuitenkin paikallaolijoille.

– Ilman teitä rakentajia tämäkin hanke olisi vain kasa paperia ja ilmaan puhaltelua.

Tilaisuuden päätteeksi esiintyi imitaattori Jukka Laaksonen, joka marssitti tarinoiden myötä paikalle niin tasavallan presidentti Sauli Niinistön, Kimi Räikkösen, Juhani Tammisen, Tarja Halosen, Martti Ahtisaaren kuin Paavo Väyrysenkin.