19.4.2023

Uusia tuotteita, uusia mahdollisuuksia

Koskisen sahalinjan käynnistyminen häämöttää jo muutaman kuukauden päässä. Sen lisäksi, että työntekijät pääsevät täysin uusiin tiloihin, odottavat myös asiakkaat viimeisimmän teknologian tarjoamia mahdollisuuksia.

Japanilaisen Sumitomo Forestryn juuret ulottuvat yli 330 vuoden päähän. Kuparikaivokselle energiapuuta toimittaneesta perheyrityksestä kasvoi vuosien vieriessä monialayritys, jonka keskiössä on aina ollut ja on yhä puuraaka-aine. Nykyisin Sumitomo Forestry Groupin liiketoiminnan kivijalkoja ovat rakentamisen, metsän- ja ympäristönhoidon ohella hoivaliiketoiminta sekä puutuotteiden kuten tukkien, sahatavaran, vanerin ja rakennusmateriaalien kauppa.

Sumitomo Forestryn ja Koskisen yhteistyö alkoi kymmenisen vuotta sitten, mutta kasvoi melko nopeasti nykyiselle tasolleen. Päätuote on höyläämöiden raaka-aineenaan käyttämä genban.

– Kävimme aiemmin kauppaa toisen suomalaisyrityksen kanssa, mutta seitsemisen vuotta sitten tämä yritys päätti luopua genbanin valmistuksesta. Sen myötä volyymimme Koskiselta kasvoivat merkittävästi, kertaa Sumitomo Forestryn Amsterdamin konttorissa sahatavarakaupan parissa työskentelevä Hiroki Hayashi.

Hayashi toteaa, että syitä oli toki muitakin. Koskisen joustavuus pituuksissa, sydänvapaan sahatavaran saatavuus sekä Japanin markkinan ymmärrys ovat lujittaneet yhteistyötä.

– Meillä on myös vahva kahdenvälinen luottamus eritoten Tommi Sneckin ja Juha Virmialan kanssa, hän kiittelee.

Kuva: Sumitomo Foresty Housing

Lisää suorituskykyä

Koskisen sahainvestointi herättää runsaasti positiivisia odotuksia myös Sumitomo Forestryllä. Hiroki Hayashi kertoo vierailleensa rakennustyömaalla ja vaikuttuneensa näkemästään sekä kuulemastaan. Myös aiempi rimottamoinvestointi saa kiitosta.

– Nämä kaikki Koskisen sahaukseen tekemät investoinnit tulevat parantamaan niin tuottavuutta kuin tehokkuuttakin. Samalla ne vahvistavat yrityksen toimituskykyä.

Entistä monipuolisempaan tuotantoon taipuva sahalinja avaa mahdollisuuksia myös yhteistyön kasvattamiseksi. Hayashi mainitsee uusina potentiaalisina tuotteina muun muassa pienidimensioisen höylätyn hagaran sekä 2×4:n.

– Tuotepaletin kasvaessa meidän on mahdollista laajentaa kaupankäyntiä Japanin lisäksi myös Yhdysvaltoihin. Toivonkin, että voimme kehittää yhteistyötämme monipuolisesti, ei vain kapean segmentin vaan myös yleisempien tuotteiden osalta.

Kuva: Sumitomo Foresty Housing