21.5.2021

Koskisen tuotteita Joutsenmerkin rakennustuotetietokannassa

Kuusimetsä

Pohjoismaisella ympäristömerkillä eli Joutsenmerkillä on sekä rakennusmateriaalien toimittajille että Joutsenmerkittyjen talojen rakentajille tarkoitettu rakennustuotetietokanta, johon on listattu tarkastetut rakennustuotteet ja -materiaalit. Rakennustuotetietokanta on luotu auttamaan esimerkiksi suunnittelijoita löytämään ympäristöystävälliset ja oikeat materiaalit Joutsenmerkittyyn rakentamiseen.

Koskisen TSCA-sertifioitu, pinnoittamaton KoskiPan E0.5 -lastulevy on ainoana suomalaisena lastulevynä Joutsenmerkin rakennustuotetietokannassa. Toinen Koskisen tuote tietokannassa on päästöominaisuuksiltaan matala exterior-liimattu KoskiStandard-vaneri.

Joutsenmerkin rakennustuotetietokanta helpottaa kaikkien työtä

Koskisen tuotekehityspäällikkö Riitta Ahokas kehuu Joutsenmerkin rakennustuotetietokantaa, josta rakennuttajat ja suunnittelijat pystyvät vaivatta tarkastamaan, täyttääkö materiaali Joutsenmerkin vaatimukset ja voiko niitä käyttää Joutsenmerkityssä rakennuksessa. 

Rakennustuotetietokantaan päässeet tuotteet eivät automaattisesti ole Joutsenmerkittyjä, vaan tietokantaan listatut tuotteet ovat läpäisseet Joutsenmerkin talokriteeteissä tuotteelle asetetut vaatimukset, jolloin tuote on hyväksytty käytettäväksi Joutsenmerkityssä rakennuksessa. Lisäksi tietokannasta löytyy Joutsenmerkityt ja EU-ympäristömerkityt rakennustuotteet, jotka taas ovat täyttäneet Joutsenmerkin tai EU-ympäristömerkin kyseiselle tuoteryhmälle laatimat kriteerit. 

“Tätä varten suunnittelijoiden ja rakennuttajien ei siis erikseen tarvitse pyytää selosteita esimerkiksi formaldehydipitoisuuksista, puun alkuperästä tai sertfioinneista. “Tämä on kaikille helpompaa ja nopeampaa, kun tieto on yhdessä paikassa”, Ahokas summaa. 

Ympäristömerkki kertoo vastuullisemmasta valinnasta

Erilaiset sertifioinnit ja ympäristömerkit auttavat tekemään vastuullisia valintoja ja tarjoavat tärkeää tietoa sidosryhmille. Kolmannen osapuolen varmistamat ympäristömerkit ja -sertifikaatit kertovat Koskisen tuotteiden ja ratkaisujen ympäristöominaisuuksista, ja ovat sekä Koskiselle että sen asiakkaille todella tärkeitä, Riitta Ahokas kertoo. Koskinen haluaa olla tarjoamassa rakennustuotteita ympäristölle ja käyttäjille terveelliseen ja turvalliseen rakentamiseen. 

“Uskon, että nämä ominaisuudet tulevat olemaan entistä tärkeämpiä. Turvallinen asuminen ja työskentely korostuvat tulevaisuudessa”, Ahokas sanoo. “Kun tietoisuus sertifioinneista lisääntyy, tulee meille myös painetta sekä tuotekehitykseen että sertifiointiin”, Ahokas päättää.