27.8.2020

Osa 2: Uudet toimintatavat vaativat opettelua

Koskisen korona-arjesta kertova juttusarja jatkuu. Koronakevään tuomien rajoittamistoimien takia työoloja on jouduttu miettimään ellei kokonaan uusiksi, niin ainakin uudella tavalla. Juttusarjan toista osaa varten haastattelimme tukkilajittelun operaattorina työskentelevää Timo Moilasta.

Timo Moilanen ajaa tukkeja tukkilajittelun valvomossa.

Tukkilajittelussa operaattorina työskentelevä Timo Moilanen kertoo, että perustyö ei ole koronakriisin takia muuttunut kovinkaan paljon. “Me täällä enimmäkseen ajetaan yksin vuoroa, laadutellaan ja lajitellaan, vastaanotetaan raakapuuta ja tehdään tehdasmittauksia.” Työtä tehdään pienellä porukalla, joten sitäkin tärkeämpää on Moilasen mukaan pitää huolta toimintakyvystä. “Meillä on vähän ukkoja, eikä ole varaa sairastella. Tukkilajittelu on tärkeä vaihe puunjalostusta, kaikki raakapuu vastaanotetaan sen kautta.”

Tukkilajittelussa on rajoitettu kuorman tuojien käymistä ja pidetään muutenkin fyysistä etäisyyttä. Lisäksi käsienpesua ja hygieniaa on lisätty, aina kun ajomies vaihtuu. Tällöin desinfioidaan ajolaitteesta näppäimistö ja hiiri. Hienosäädöllä työstä on tehty entistä turvallisempaa. “Ollaan toimittu maalaisjärjellä, yhteyttä konemiehiin pidetään muutenkin LA-puhelimilla, mutta nyt ole pidetty edes taukoja ihmisten kanssa jutellen.”

Uudet toimintatavat vaativat kaikilta opettelua. “Venäjältä tulevat kuskit eivät välttämättä selviä itsekseen ja kuskit ovat aikaisemmin tulleet ylös saakka kysymään neuvoa. Nyt ollaan tehty tarkat ohjeet ja otettu käyttöön desinfiointiaineet. Viime viikkoon saakka kuskeja tuli vielä valvomoon, mutta nyt ohjeet on purreet”, Moilanen kertoo.

Moilanen uskoo, että jatkossa flunssakausina ihmisille muistuu paremmin mieleen hygienia. “Voi olla, että korona opettaa suomalaiset pesemään käsiä”, Moilanen pohtii.