Riskit ja epävarmuustekijät
Koskiseen ja sen liiketoimintaan sekä toimintaympäristöön liittyviä riskejä hallinnoidaan konsernin riskienhallintapolitiikan ja riskienhallintaperiaatteiden puitteissa. Liiketoiminnat vastaavat riskienhallinnasta omassa toiminnassaan.
Lähiajan riskit ja epävarmuustekijät
Koskisen merkittävimmät lähiajan riskit liittyvät raaka-aineiden saatavuuteen ja hintamuutosten hallintaan, rahoitusmarkkinoiden toimivuuteen, asiakkaiden maksukykyyn ja kuluttajien ostovoimaan, toimittajien ja palveluntuottajien toimituskykyyn, työmarkkinatilanteeseen, sekä muutoksiin liiketoiminta-alueilla ja asiakkuuksissa.
Venäjän sotatoimet
Koskisen lopetti puun tuonnin Venäjältä maaliskuussa 2022. Venäjän tuonnin loppuminen on pitänyt
puumarkkinatilannetta kireänä Suomessa lähinnä kuitupuun ja metsähakkeen osalta. Koivuraaka-aineen
hankinta kotimaasta on onnistunut suunnitellusti.
Venäjään kohdistuvat EU:n pakotteet vaikuttavat sahatavaran ja koivuvanerin tarjontaan markkinoilla
rajoittaen sitä merkittävästi.
Koskisella ei ole toimintaa Venäjällä.
Yleiset riskit ja liiketoiminnan epävarmuustekijät
Koskisen kohtaa yleisiä liiketoiminnan, toimintaympäristön ja rahoituksen riskejä. Niillä voi yhdessä tai erikseen olla suotuisia tai epäsuotuisia vaikutuksia Koskisen liiketoimintaan, tulokseen, taloudelliseen asemaan, kilpailukykyyn ja maineeseen. Seuraavassa ryhmitellyt esitetyt riskit ovat satunnaisessa järjestyksessä.
Toimintaympäristöön liittyvät riskit
Markkinariskit
Koskisen toimii syklisillä saha- ja levyteollisuuden markkinoilla, joilla taloustilanteen epävarmuus ja sekä muu epäsuotuisa kehitys voivat vähentää Koskisen tuotteiden kysyntää tai toiminnan kannattavuutta. Raakapuun hintavaihtelut, puunhankinnan häiriöt ja vaikutukset puun saatavuuteen voivat aiheuttaa merkittäviä kustannuksia ja tuotannon häiriöitä.
Koskisen hallitsee markkinariskejä osin vastasyklisten liiketoimintojensa, myynnin maantieteellisen ja loppukäyttökohteiden hajauttamisella, sekä kokeneen ja osaavan puunhankintaorganisaation kautta. Koskisen seuraa tiiviisti hankinta- ja tuotantokustannusten kehitystä ja ohjaa lopputuotteiden hinnoittelua vastaavasti. Keskeisten tuotannontekijöiden hintavaihteluiden hallintaan käytetään suojausinstrumentteja, aina kun se on perusteltua.
Ympäristötekijöihin perustuvat riskit
Ympäristövaikutuksilla ja ilmastonmuutoksella sekä niiden torjunnalla voi olla vaikutuksia Koskisen toimintaan, tulokseen ja maineeseen. Tällaisia vaikutuksia voivat olla esimerkiksi muutokset kulutuskäyttäytymisessä, liiketoimintaprosesseissa, aineelliset vahingot, teknologian muutostarpeet, lisääntynyt säätely sekä kiristyvä ympäristöverotus.
Koskisen hallitsee olennaisia ympäristö- ja ilmastovaikutuksia suunnitelmallisesti erityisesti energia- ja materiaalitehokkuudessa, tuotantolaitostensa lähivaikutuksissa sekä hankintaketjunsa vastuullisuudessa. Raaka-ainehankinnassaan Koskisen varmistaa kestävien metsänhoitokäytäntöjen toteutumisen.
Liiketoimintaan liittyvät riskit
Koskisen liiketoimintaan liittyvät yleiset ja toimialalle yhteiset operatiiviset sekä asiakkuuksiin, ympäristöön, turvallisuuteen, ihmisiin sekä tietojärjestelmiin kohdistuvat riskit.
Liiketoimintaan liittyy teolliseen toimintaan liittyvät tuotanto- ja toimitusketjun riskitekijöitä muun muassa vahinkojen, onnettomuuksien tai vakavien häiriöiden muodossa. Tällaiset tapahtumat voisivat olennaisesti vaikuttaa Koskisen kykyyn tuottaa ja toimittaa tuotteitaan asiakkaille. Puunjalostustoiminnassa liiketoimintaan liittyy lisäksi ympäristön pilaantumiseen ja ympäristövahinkoihin liittyviä riskejä. Merkittävät asiakasmenetykset voivat vaikuttaa liiketoimintaan ja kannattavuuteen.
Koskisen on huomioinut riskitekijät mahdollisimman kattavasti koko integroidussa tuotanto- ja toimitusketjussaan sekä asiakkuuksien hallinnassa. Ympäristövaikutuksia mitataan, analysoidaan ja raportoidaan systemaattisesti. Koskisella on sertifioidut laatu-, ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen järjestelmät. Vahinkoriskeihin liittyen Koskisella on kattava vakuutussuoja, jota ylläpidetään aktiivisesti. Koskisen on varautunut lisääntyneeseen kyberrikollisuuteen ja tietojärjestelmähäiriöihin.
Strategisesti merkittävän uuden puunjalostusyksikön käyttöönotto toteutetaan vaiheittain vanhasta tuotantolinjasta siirtyen. Näin tuotannon jatkuvuusriski on mahdollisimman pieni ja kattavasti hallittu.
Henkilöstön ja avainhenkilöiden sitoutumista ja työhyvinvointia vahvistetaan tarjoamalla riittävä palkitsemisen, työn sisällön ja kehittmismahdollisuuksien kokonaisuus. Koskisen seuraa ja johtaa hyvinvointia, motivaatiota, työssä viihtymistä sekä näihin liittyviä kehittämistarpeita aktiivisesti.
Eettiset periaatteet (Code of Conduct) ovat Koskisen liiketoiminnan perusta. Yhtiön eettiset periaatteet ohjaavat toimimaan rehellisesti, läpinäkyvästi, lainmukaisesti ja eettisesti kaikkien sidosryhmien kanssa.
Taloudelliset riskit
Koskisen taloudelliset riskit liittyvät rahoitussopimusten ehtoihin sekä mahdollisiin valuuttakurssien epäedullisiin vaihteluihin sekä luottotappioihin.
Koskisen rahoitussopimuksiin sisältyvät kovenantit voivat rajoittaa Koskisen liiketoimintaa ja taloudellista joustavuutta, ja Koskisella voi olla vaikeuksia noudattaa rahoitussopimustensa ehtoja, mikä voi johtaa rahoitussopimusten ennenaikaiseen erääntymiseen tai kustannusten kasvuun.
Koskisen huolehtii vakavaraisuudestaan, riittävistä ja toimivista rahoittajasuhteista sekä rahoituksen rakenteesta aktiivisesti. Rahoitusriskien hallinnasta kerrotaan tarkemmin tilinpäätöksen liitetiedossa 3. Koskisen käyttää valuuttasuojausinstrumentteja hallituksen hyväksymän suojauspolitiikan mukaan. Luottoriskiä hallitaan politiikan mukaisesti luottoriskivakuutuksien ja riskienhallinnan menetelmin.