Koskisen ohurviiluvanerista tehty Alvari valaisin

Koskisen ohutviiluvaneri toimii flat-pack-valaisimen materiaalina

Alvari leikkii valolla ja varjolla

Alvari-vanerivalaisin on syntynyt syksyllä 2019 suunnittelija Maiju Rädyn halusta tutkia valoa ja varjoa sekä ohutviiluvanerin monipuolisia mahdollisuuksia yhdistettynä nykyaikaisiin numeerisen työstön menetelmiin. 

Unelmana puinen valaisin

“Prosessin alussa minulla oli ajatus valaisimen ilmeestä ja muotokielestä, mutta olin siinä uskossa, ettei tämä olisi mahdollista puusta”, Räty kertoo suunnitteluprosessista. 

Idea muotokieleen syntyi Rädyn kiinnostuksesta klassisiin valaisinmuotoihin sekä valon ja varjon kulkuun aukotusten lävitse. 

“Tutkin prosessissa erilaisia rakennemahdollisuuksia ja pohdin myös eri materiaaleja aina 3D-tulostuksesta messinkiin, mutta lopulta aina päädyin unelmoimaan lopputuloksesta puisena”, Räty kertoo. 

Hänen mukaansa puu on kaunis, aito ja ekologinen sekä uniikki ratkaisu tällaisessa muodossaan. Puun ajattomuus yhdistettynä ekologisuuteen tekee siitä ainutlaatuisen materiaalin. Samalla sen elävyys tuo myös muotoiluun oman mielenkiintoisen kulmansa. Puun valintaa valaisinmateriaaliksi puolsivat myös käytännön seikat. 

“Esimerkiksi suunnittelmani 3D-tulostus ei olisi onnistunut haluamallan muotoilulla ja olisi ollut kallis. Tällä menetelmällä valmistettu valaisin ei olisi myöskään mahdollistanut flat-pack-rakennetta, eikä 3D-tulostettu materiaali myöskään ole niin ekologinen tai yhtä kaunis kuin puu”, Räty kertaa päätöksensä taustoja.

Ohutviiluvanerista ratkaisu

“Onnekseni kuulin Koskisen KoskiFlex-ohutviiluvanerista ja kiinnostuin, voisiko ajatukseni toimia siitä”, Räty muistelee. 

Hän laseroi useita pahvimalleja, laski, mittaili ja mietti, miten valaisin voisi toimia. Huolellinen valmistautuminen kantoi hedelmää, ja kattovalaisimen prototyyppi vanerista syntyi lähes kerralla, sillä pahvimallit auttoivat prototypointivaiheessa jo pitkälle.

“Aloin pohtia, voisiko rakenne toteutua myös flat-packina, jolloin se on pakattavissa pieneen tilaan, mikä on niin ikään ekologista ja lisää myös tuotteen kiinnostavuutta. Yllätyin hieman itsekin, että se oli mahdollista.”

Räty halusi myös, että valonlähde on helposti käyttäjien vaihdettavissa, joten valonlähteeksi valikoitui E27-kantainen LED-lamppu, se soveltuu myös valaisimen klassiseen muotokieleen. 

Muodon ja materiaalin kiehtova leikki

Ajaton muotokieli, herkkä puumateriaali sekä nykyaikaiset työstömenetelmät yhdistyvät Alvari-valaisimessa ainutlaatuisella tavalla. Alvari sopii niin kotiympäristöön kuin julkiseen tilaan luoden ympärilleen kauniin valon ja varjon – juuri kuten Räty alunperin suunnitteli. 

“Puumateriaalina Koskisen ohutviiluvaneri on erittäin ajaton ja kaunis, sen syykuviot tulevat myös poikkeuksellisen hyvin valaisimessa esille. Minulle materiaalissa on myös tärkeää, että se on kotimaista ja vastuullisesti tuotettua koivuvaneria. Erityisesti olen positiivisesti yllättynyt KoskiFlex-ohutviiluvanerin taipuvuudesta ja kestävyydestä”, Räty summaa. KoskiFlex mahdollistaa myös flat-pack-rakenteen toteuttamisen.

Alvari-valaisinsarjaan kuuluvat myös pöytä- sekä lattiavalaisin, joiden runkoratkaisu menee niin ikään osiin. Valaisimen jalustat ovat prototypoinnin tässä vaiheessa jauhemaalattua terästä, mutta Rädyllä on myös niihin kehitteillä puiset versiot. Alvariin on pohdinnassa myös valkoinen läpikuultava väri ja valaisin on myös skaalattavissa eri kokoihin.