AICCI-LuminousWood-tables

AICCI yhdistää valon ja ohutviiluvanerin

Muuramessa valmistetaan Koskisen ohutviiluvanerista ainutlaatuisia valaisevia pöytiä, joissa yhdistyy valon lempeä leikki ja puun kaunis pinta. Laadukas puumateriaali mahdollistaa ennennäkemättömän kalusteen.

AICCI Oy näki päivänvalon vuonna 2006. Tuolloin yrityksen perustaja Sauli Koukkari todisti mullistusta LEDien kehityksessä ja valaistuksen muuttumisessa. Samaan aikaan erikoisvalaistuksen kysyntä lisääntyi. Suunnittelijana Koukkaria kiinnostivat erityisesti ohuet valaisevat pinnat, ja hän pystyi valmistamaan vaativia valaisevia pintoja seinään, kattoon ja lattiaankin. Hän perehtyi asiaan syvemmin, kehitti valaisimien tekniikkaa ja rakennetta, joissa valo jakautuu optisesti laajalle alueelle. Tällä menetelmällä oli mahdollista luoda valovoimainen valo, joka on pehmeä ja miellyttävä silmälle.
Koukkari omaksui jo varhain työssään ajatuksen, että kaikkea luotua pitäisi voida ylläpitää ja korjata. Tämän periaatteen mukaisesti hän on kehittänyt valopaneelien rakenteita, joissa LEDit voidaan vaihtaa ja laite muutenkin huoltaa. Koukkarin kehittämä huollettava valopaneeli on tiettävästi maailman ensimmäinen laatuaan. AICCI on valmistanut vuodesta 2007 valaistusratkaisuja esimerkiksi Koneen hisseihin pilvenpiirtäjissä yli 30 maassa.

Päivi Charpentierilla puolestaan on pitkä tausta sisustus- ja
kalustesuunnittelusta. Charpentier aloitti yritystoiminnan jo opintojensa aikana vuonna 1999 suunnitellen pääasiassa toimitiloja ja koteja. Hyvin varhaisessa vaiheessa hän huomasi valon merkityksen ja vaikutuksen tilaan ja sen käyttäjiin.

Yhdessä Koukkari ja Charpentier ovat tehneet töitä vuodesta 2016. Molempia yhdistää kiinnostus valaistukseen, Charpentier tarkastelee asiaa sisustusarkkitehtina ja Koukkari puolestaan keskittyy valaisimien teknisiin ja valon laadullisiin ominaisuuksiin. Jo ensimmäiset keskustelut käytiin yhteisen kiinnostuksenkohteen ympärillä.

“Pohdimme esimerkiksi sitä, mitä valolla voi tehdä ja miten valo vaikuttaa. Miten paljon omaan hyvinvointiin voi vaikuttaa valolla. Yritämme tehdä valaistusratkaisuja, joiden valo ei häiritsisi herkimpiäkään ja tekevät ihmisille hyvää”, Charpentier summaa.

Oma tuote näyttää suuntaa kuin majakka yössä

Vuoden 2017 loppuun asti AICCI teki yksinomaan asiakaskohtaisia ratkaisuja vaativiin kohteisiin yli 50 maahan. Omia ratkaisuja oli, mutta oma tuote kuitenkin puuttui vielä. Koukkari ja Charpentier kypsyttelivät ajatusta omasta AICCI-valaisinkokoelmastaan, jossa he voisivat hyödyntää molemmilta eri aloilta saatua osaamista ja pitkää kokemusta

Koukkari kertoo valaistuksen olevan edelleen asia, jossa tekniikka menee hurjaa vauhtia eteenpäin ja kehitystä pitää seurata tarkasti. Visio omasta lippulaivatuotteesta kirkastui samaan aikaan kun nähtiin murros valaistuksessa. Kahden ammattitaitoisen ja kokeneen suunnittelijan työpöydällä syntyi moderni valaistustuote; pöytä, jossa käytännöllisyys ja ajattomuus yhdistyvät poikkeukselliseen ja kauniiseen valoon. Tuotekehitys jatkui testaamalla ensin eri valaisinpöydän liitäntälaitteen koteloinnissa eri materiaaleja metallista muoviin, kunnes päädyttiin puuhun.

“Oli Päivin ajatus käyttää valaisinpöydässä puuta, vaneria”, Koukkari kiittelee. “Siitä lähti tutustuminen vaneriin ja puuhun, joka on erinomainen materiaali silloin, kun halutaan tehdä sekä huollettavia että ekologisia valaisimia.”

Yhteys Koskiseen takasi laadukkaan ohutviiluvanerin

Koukkari oli yhteydessä Koskisen myyntiin ja pian oltiinkin jo Hirvensalmen yksikössä katsomassa vanerivaihtoehtoja. Puisten valaisinpöytien tasoihin valikoitui runko ohutviiluvanerista tai vanerista ja kansi lasiin kiinnitetystä ohutviiluvanerista, jonka puun syysuunta on ladottu samansuuntaisesti. Valo läpäisee kannen ohutviiluvanerin lempeästi ja samalla kaunis ohutviiluvaneripinta pääsee kirjaimellisesti loistamaan. Charpentier toteaa, että ratkaisu toimii myös kiintokalusteisiin sekä seinä- ja kattopintoihin.

”Opimme, että tällä tavoin pystyy tekemään isojakin pintoja”, he toteavat. ”Ihmiset ovat olleet aivan epäuskoisia nähdessään tuotteen. Valo on niin tasainen kuin elävällä pinnalla voi olla. Puu on niin kaunis elävä materiaali, jota valo korostaa.”

Koukkari ja Charpentier kertovat vanerin olevan monille jo tuttu materiaali, mutta ohutviiluvaneri voi olla puusepillekin tuntematon tuote. Pariskunta kertookin tykkäävänsä ominaisuuksiltaan ainutlaatuisista vanerista ja ohutviiluvanerista paljon enemmän kuin muista materiaaleista. Koskisen ohutviiluvaneri mahdollistaa aivan uudenlaisen tuotteen ja siten myös mullistaa perinteistä ajatusmaailmaa huonekalujen suunnittelussa ja valmistuksessa. Charpentier kertoo, että pöydän kannen ei tarvitse olla sama kuin valaiseva alue, tämä tuo mahdollisuuksia esimerkiksi vanerin kuviointiin valolla.

”Koskisen ohutviiluvaneri tulee olemaan meillä käytössä isoimmissakin tuotteissa, sillä se tuo jäykkyyttä, lujuutta sekä samalla ohutta reunaa, jolloin valaistu alue on mahdollisimman iso ja riittävän tukeva. Ja onhan ohutviiluvanerin reunakin niin kaunis, että materiaali soveltuu sisustustuotteeseen hurjan hyvin.”

”Olemme innostuneet vanerituotteista ja pöydän lisäksi meiltä on tulossa ammattitasoinen työpöytävalaisin Koskisen neljän millin ohutviiluvanerista. Valaisimeen tulee säädettävät huipputason valot, joilla voi vaikuttaa vaikka vuorokausirytmiin. Valaisin asennetaan pöydän sivuun ja se sisältää pistorasioita ja USB-liitännät”, Koukkari ja Charpentier jatkavat.

Valaisimen ilmava runko ja johdotuksen upotus siroon varteen on mahdollinen ainoastaan ohutviiluvanerilla.

Ohutviiluvaneri on vastuullinen valinta

Charpentier muistuttaa valon paljastavan pienetkin virheet, laadun pitää olla puussa kohdallaan. Myös liima-aineen laadulla on merkitystä. Liimankin täytyy olla sellaista, että se on valossa kaunista.

”Meille laadulla oli iso merkitys ja siksi valitsimme Koskisen”, Charpentier toteaa. ”Arvostamme myös kotimaisuutta todella korkealle, meillä on sekä Avainlippu- että Design from Finland -merkit.”

Kotimaisuuden ja laadun lisäksi vastuullisuudella on todella iso merkitys. Koukkari ja Charpentier miettivät vastuullisuutta monelta kantilta aina materiaaleista, pakkaukseen ja esimerkiksi tuotteen painoon. Myös tuotteiden käyttöikä on pitkä ja niitä pystyy aina huoltamaan, kuten aivan AICCIn tarinan alussakin. Raaka-aineista mahdollisimman paljon hankitaan Suomesta ja kaikki alihankintatyö teetetään niin lähellä kuin mahdollista. Muiden tekijöiden lisäksi myös vastuullisuus painoi vaakakupissa, kun päädyttiin yhteistyöhön Koskisen kanssa.

”Se mitä ollaan Koskisen vanereita päässeet käyttämään, emme niistä nyt hevillä luovu. Niin kiinnostavia ja laadukkaita ne ovat”, Koukkari päättää.