25.10.2024

Kahden sukupolven metsäasiantuntijat – Isä ja poika samassa ammatissa

Kauhajärven perheessä on työskennelty Koskisen puunhankinnan parissa yhteensä lähes 60 vuotta. Matti Kauhajärvi pääsi jo pikkupoikana Jorma-isän kuplavolkkarin kyydissä puunhankintareissuille ja tutustumaan metsäasiantuntijan työhön. Ei siis ihme, että Matin tie vei isän jalanjäljissä metsätalousinsinööriopintojen jälkeen Koskiselle metsäasiantuntijaksi. Isältä karttuneen tiedon avulla Matti oli monta harppausta opiskelutovereitaan edellä.

”Kyllä minulla oli sellainen ihailu alaa kohtaan, vaikka isä aikoinaan neuvoikin, etten lähtisi metsäalalle. En ole päivääkään katunut”, Matti kertoo. Varoitteluista huolimatta Jorma Kauhajärvi on pojastaan ja tämän uravalinnasta selvästi ylpeä.

Jorma Kauhajärvi aloitti Koskisella vuonna 1965 alueinaan mm. Jaala, Heinolan maalaiskunta, Kouvolan seutua sekä osin Mäntyharju, Nastola ja Asikkala. Vuonna 1998 Koskisella aloittanut Matti on työskennellyt enimmäkseen Päijänteen itäpuolella. Samoja metsiä isä ja poika eivät siis varsinaisesti ole ostaneet, mutta Kauhajärvi on tuttu nimi metsänomistajien keskuudessa. Erään kerran Matin sysmäläisen asiakkaan mailla oli olut hakkuukone, jonka kuljettajalta naapurin vanhempi isäntä oli tiedustellut metsäasiantuntijan nimeä. Nimeksi kerrottiin Kauhajärvi ja naapuri oli muistellut Jormaa, joka oli sattumoisin 70-luvulla tehnyt alueella kauppoja. Naapuri oli kuvitellut tämän olevan mainittu Kauhajärvi. ”Se mahtaa olla jo vanha mies”, naapuri oli hämmästellyt.

Metsäasiantuntijan työ murroksessa

Metsäasiantuntijan työ on muuttunut 1960-luvusta paljon. Matti kertoo isän aloittaneen toimistotyöt yleensä vasta saavuttuaan kotiin maakunnista.

”Ei silloin ollut matkapuhelimia, vaan soittopyyntöjen lista odotti isää kotona puhelinpöydällä. Niitä soittopyyntöjä otettiin sekä me lapset että äiti vastaan.”

Kotiin tulleita soitto- ja metsäkäyntipyyntöjä sekä viestejä kirjoiteltiin milloin mihinkin muistioihin ja paperilapuille. Tänä päivänä metsäasiantuntijana liikutaan maakunnissa vähemmän kuin aikaisemmin. Sähköiset työvälineet ja teknologia mahdollistavat toimistotyön tekemisen paikasta rippumatta. Matti toteaakin murroksen olleen suuri. Myös metsässä on paljon tapahtunut niistä ajoista, kun Jorma aloitteli työnsä Koskisella. Nykyään mm. hakkuukone mittaa puuta reaaliajassa metsässä. Jorman uran alkuaikoina puut mitattiin käsin metsässä mittasaksilla ja kirjattiin lyijykynällä vaneritauluille, joista tiedot sitten vietiin toimistotyönä paperille ja sitä kautta sitten eteenpäin asianomaisille. Näitä vaneripaloja sitten kasautui Kauhajärvien kotiinkin ihan kasoiksi asti.

”Nykyään hyödynnetään myös paljon valmista, jo olemassa olevaa tietoa ja asioita hoidetaan enemmän reaaliajassa. Koen, ettei työ enää samalla tavalla tule kotiin kuin isän aikana.”

Tyytyväisyys työnantajaan on jaettu

Koskisen on ollut molemmille Kauhajärven miehille vuosikymmeniä mieluinen työnantaja.

”Koskisen on ollut aina hyvä ja joustava työnantaja”, Jorma toteaa. Hän nautti työn itsenäisyydestä ja ajattomuudesta. Kellokorttityötä hän kokeili ennen Koskiselle siirtymistään, mutta se ei ollut hänen mieleensä.

Niin ikään Matti on työnantajaansa tyytyväinen. ”Töihin on aina mukava lähteä ja työyhteisöstä on pelkkiä hyviä kokemuksia”, Matti kertoo. ”Se näkyy meillä myös asiakkaalle.”