26.8.2020

Ohutvaneri soveltuu myös raskaisiin teollisiin käyttökohteisiin

KoskiPly CLW ohutviiluvanerin käyttö monisahaterän paininlevynä.

Perinteisesti ohutvaneria on käytetty mitä erilaisimpiin muotoilun käyttökohteisiin aina leluista, huonekaluihin ja soittimiin. Ohutvaneri on muiden hyvien ominaisuuksiensa lisäksi erittäin monipuolinen, ja nyt vahvassa nousussa ovat ohutvanerin teolliset loppukäyttökohteet.

Innovaatio oman porukan voimin 

Moniteräsahan paininlevyt ovat olleet Koskisen sahalla Järvelässä Tarhanmäellä varsinaista kulutustavaraa. Sahatavarapaketteja varten sahattavat ohuet siderimat täytyy saada sahauksen aikana pysymään pystyssä ja tavallisesta vanerista tehdyt paininlevyt ovat kestäneet tässä työssä ja kovassa kulutuksessa vain tunteja, korkeintaan viikon. Vanerilevy on voinut jopa rikkoutua kesken työstön ja tästä on saattanut aiheutua vaaratilanteita. Levyn vaihtaminen on vienyt aikaa, ja se puolestaan on ollut pois tuottavasta työstä.
 
Ratkaisu ongelmaan löytyi Tarhanmäen oman porukan innovaatiosta. “Oikeastaan ratkaisu löytyi vieläpä ihan sattumalta, kun kokeilimme eri vaihtoehtoja tehdä tämä työ järkevämmin”, sahalta kerrotaan. Hirvensalmelaisten ohutvanerilla pohdittiin, että heidän tuotteilleen voisi olla monipuolisempia käyttökohteita. ”He keksivät, että ohutvaneri voisi kestää tavallista paremmin.”
 
Uuden innovaation ansiosta ongelmat vähenivät huomattavasti. “Sekä turvallisuus että tuottavuus paranivat. Eikä tarvitse vaihtaa levyä tämän tästä”, jalostuksen työnjohtaja Mika Lehtonen iloitsee. “Tavallinen vaneri kestää parhaimmillaan viikon, tämä kestää viisi kertaa pidempään. Toki kestävyys on aina käyttökohdekohtaista”, Lehtonen muistuttaa. 

Ohutvaneri kestää ja kestää

Ohutviiluvanerissa on tavallista vaneria enemmän kerroksia, jotka on sorvattu erittäin ohueksi. Kun levyssä on tarpeeksi viilukerroksia, kestää se näiden ansiosta kaikkiin suuntiin paremmin. “Tällainen erikoiskoivuvanerilevy, jossa on ohuet viilut ja paljon liimaa, on kestävä ratkaisu teknisiin käyttökohteisiin, joissa vaaditaan kulutus- tai työstökäyttökestävyyttä”, Lehtonen täsmentää. 
 
Innovaatiota on testattu käytännössä esimerkiksi syvyyslujuus- ja kitkatestein viime kesän ja syksyn ajan. “Olen hyvinkin tyytyväinen ja niin ovat tekijätkin. He sanovat tämän olevan on monin verroin parempi. Turha työ vähentynyt ja he pääsevät keskittymään olennaiseen”, Lehtonen lisää.