26.8.2020

Koskiselle turvaa tien toiselta puolelta

(Kuvassa: Koskisen turvallisuuspäällikkö Markku Lähteenmäki (vas.), Palopäällikkö Tauno Tonteri, Järvelän VPK:n varapäällikkö Jyrki Nevalainen ja palokunnanpäällikkö Leo Virolainen)

Koskisen tehdasalueen kupeessa paloasemaansa pitävä Järvelän VPK on ollut alueen turvana jo vuodesta 1947. Järvelän VPK on Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen sopimuspalokunta, joka lähtee vuosittain noin 150-200 pelastustehtävään. Tämä tarkoittaa jokaista Kärkölän alueen palo-, pelastus- ja ensivastetehtävää, ja pitää sisällään myös tehtävät Koskisen tehdasalueella. Järvelän VPK toimiikin samalla Koskisen tehdaspalokuntana. Sopimus yhteistyöstä on ollut jo vuodesta 1998.  

Harjoituksia ja tositilanteita 

Reilut 20 vuotta sitten Koskisella ei ollut enää omaa tehdaspalokuntaa eikä enää riittävän koulutettua väkeä. “Tehdasalueen turvaaminen piti miettiä uudelleen. Perustetaanko kokonaan oma vai aloitetaanko yhteistyö”, Koskisen palopäällikkö Tauno Tonteri muistelee. “Nykyinen yhteistyö on ollut todella sujuvaa”, turvallisuusasioista vastaava johtaja Markku Lähteenmäki kehuu. 

“Puuteollisuudessa on paljon riskialttiita paikkoja. Toki meillä on sammutusjärjestelmät ja alkusammutusvälineet, mutta omaa palokuntaa ja ammattiosaamista tai -välineitä meillä ei ole”, Lähteenmäki sanoo. “Ammattiosaaminen on todella tärkeää, meillä on kuitenkin vain amatöörejä”, Tonteri lisää.  

Sopimuksen mukaisesti Järvelän VPK harjoittelee Koskisen tehdasalueella säännöllisesti, noin kymmenen, yksitoista kertaa vuodessa. Muualla Kärkölän alueella ei ole sellaisia paikkoja, joissa voisi esimerkiksi savusukeltaa. Harjoittelun lisäksi Järvelän VPK myös kouluttaa Koskisen työntekijöitä.  

Tositilanteita alkuvuoden puolella on ehtinyt olla Koskisellakin jo muutama – ja palokunta on tullut naapurista nopeasti paikalle. “Meillä on apu tässä todella lähellä, onnettomuudet eivät pääse kasvamaan isoiksi”, Lähteemäki sanoo.  

Tieto hälytyksestä tulee tekstiviestillä. “Ensitiedossa on vain karkea tieto ihan yksityisyyden turvaamiseksi”, kertoo palokunnan päällikkö Leo Virolainen. Tiedon tultua sopimuspalokuntalaiset lähtevät asemalle. “Viidessä minuutissa pitäisi auton olla liikkeellä.”

Järvelän VPK harjoittelee säännöllisesti tulipalotilanteita varten Koskisella

Koskislaiset mukana turvaamassa Kärkölän aluetta 

Järvelän VPK:ssa on mukana viisi koskislaista. Yksi heistä on levypuolella työskentelevä Jyrki Nevalainen, joka toimii myös Järvelän VPK:n varapäällikkönä. Yleensä Nevalainen on minuuteissa paikalla työvuorostakin hälytykseen lähtiessään. Työnantajan kanssa on sovittu, että hälytystehtäviin voi lähteä, mikäli omat työtehtävät eivät siitä häiriinny. “Työkaverille pitää tietenkin myös ilmoittaa, että tietävät, mihin katoan”, Nevalainen sanoo.  

Nevalaisen mukaan sisäpiiritiedosta on hyötyä, koskislaiset palokuntalaiset osaavat hälytyksen tultua myös kertoa, mihin pelastustyöt pitää ensin kohdistaa. “Tiedetään esimerkiksi mitä pitää purkaa ja miten, ettei tehdä ylimääräistä vahinkoa.”  

Turvaa myös tuleville vuosille 

Sekä Järvelän VPK:n että Koskisen väki pohtivat jo seuraavia 20 vuotta.  Hyvälle yhteistyölle halutaan jatkoa. “Mutta mistä saadaan lisää palokuntalaisia?” Lähteenmäki miettii. “Tuo on hyvä kysymys”, Virolainen sanoo ja jatkaa ajatusta. “Tämä ei ole tällä alueella ei mitenkään ainutlaatuinen ongelma. Osa muuttaa pois ja porukka vanhenee.”  

Järvelän VPK hakeekin koko ajan joukkoonsa uusia henkisesti ja fyysisesti hyväkuntoisia ihmisiä, jotka haluavat olla mukana vastaamassa Kärkölän pelastustoiminnasta. Hälytysosastoon voi liittyä 16 vuotta täyttänyt ja mukaan hälytystehtäviin pääsevät täysi-ikäiset hälytysosaston jäsenet.  

Kiinnostuitko sopimuspalokunnan toiminnasta? Järvelän VPK:lla harjoitellaan joka maanantai iltakuudelta. Tule rohkeasti mukaan!

Vapaapalokunta vai sopimuspalokunta? 

Käsitteenä vapaapalokunta on jo hieman vanhentunut. Tämän enimmäkseen historiallisista syistä käytössä olevan termin sijasta käytetään nykyään sopimuspalokuntaa.  

Sopimuspalokunnilla on hyvin tärkeä rooli suomalaisen pelastustoimen järjestelmässä. Sopimuspalokunnat osallistuvat pelastuslaitoksen kanssa tekemänsä sopimuksen mukaisesti sammutus- ja pelastustoimintaan muodostaen poikkeusoloissa ja väestönsuojelussa tarvittavan reservin.  

Sopimuspalokunnat (valmiuspalokunnat) hoitavat kaupunkialueiden ulkopuolella ensilähdöt samalla tavalla kuin ammattipalokunnat kaupungeissa. Isompien paikkakuntien alueella sopimuspalokunnat toimivat ensisijaisesti ammattipalokuntien tukena ja reservinä laajojen tai päällekkäisten tilanteiden varalta.