Kestävämpien surffilautojen kysyntä kasvaa kuin hyökyaalto
Guy Butcher on valmistanut mittatilaustyönä huonekaluja yli 25 vuoden ajan studiossaan idyllisellä maatilallaan Herefordshiressä Isossa-Britanniassa. Butcherin huonekaluliiketoiminta kuivui kokoon ensimmäisen koronapandemiasulun aikana vuonna 2020, mutta Butcher piti liiketoimintansa pinnalla surffilautojen avulla. Butcherin onneksi kestävämmin tuotettujen surffilautojen paikallinen ja maailmanlaajuinen kysyntä yhdistettynä Butcherin ainutlaatuiseen käsityöhön saivat aikaan onnistuneen suunnanmuutoksen.
Perinteisistä surffilaudoista uusiin Butch Board -muotoihin
Idea Butch Boardeista syntyi perinteisistä cornwallilaisista bellyboardeista, joita on valmistettu jo 1920-luvulta lähtien. Nämä lyhyet vartalosurffaukseen soveltuvat laudat ovat hieman alle 1,30 metriä pitkiä ja 30 senttiä leveitä. Butcherin käsissä perinteisestä laudasta on kehittynyt 12-15 erityyppistä surffilautamallia sekä lukusia mittatilaustyönä valmistetuja lautoja, Butch Boardeja.
Aivan kuten hänen isänsä 1970-luvulla Guy Butcher oli jo tehnyt vanerilevyisiä bellyboardeja lapsilleen, jo nämä uuden sukupolven laudat olivat toki hieman paranneltuja versioita. Butcherilla on kaikessa tekemisessään kehittävä ote ja ajattelutapa, ja hän ymmärsikin, että surffilautojen materiaaleja, rakennetta ja suorituskykyä on parannettava monin eri tavoin. Samalla tavoin hän huomioi laadun ja yksityiskohdat tehdessään huonekalujaankin.
Suomalainen koivu lyö muut materiaalit laudalta
Puisen surffilaudan ohut muotoilu mahdollistaa tarkemman ja nopeamman aaltokokemuksen kuin paksumpi, esimerkiksi muovista tehty lauta. Materiaalivalinta onkin aivan avainasemassa Butch Boardien valmistuksessa, materiaali vaikuttaa niin suorituskykyyn kuin kestävyyteenkin. Avain molempiin on ollut suomalaisesta koivusta valmistettu ohutviiluvaneri, joka on hankittu mistäpä muualta kuin Koskiselta.
”Tyhjiömuovaus, laminointi ja viiluttaminen ovat suuri osa huonekalusuunnitteluani. Tämä prosessi antaa mahdollisuuden muodostaa monimutkaisia, ohuita, kevyitä, vahvoja ja mikä tärkeintä, joustavia rakenteita. Näiden muotojen työstäminen on myös helpompaa ja siitä tulee vähemmän hukkaa kuin kiinteistä, paksuista materiaaleista, joita muuten tarvittaisiin näiden muotojen luomiseen ”, Butcher kertoo.
Butcherin mukaan erityisesti Koskisen ohutviiluvaneri on materiaali, joka mahdollistaa juuri ohuiden ja samalla vahvojen surffilautojen vaatiman lujuuden ja taipuisuuden.
”En ole löytänyt muita, jotka tekisivät surffilautoja tällä tavalla käyttäen samaa tekniikkaa suuremmissa tai pienemmissä laudoissakaan. Menetelmäni on tehokas ja se on luonut laudalle dynamiikan, jota ei voi saada millään muulla tavalla puuta käyttämällä. Käytän tähän Koskisen ohutviiluvaneria ja paikallisesti tuotettua havupuuta, saadakseni surffilautoihin dynaamisuutta, kestävyyttä ja joustavuutta. Kehitys on ollut hienoa ja Butch Boardit ovat alkaneet jo elää omaa elämäänsä”, Butcher iloitsee.