BOILISÉ – Ranska
Taideteokset kohoavat korkeuksiin Koskisen ohutviiluvanerilla
BOILISÉ -brändin takana olevat Yohan Alazet ja Lauren Lima työskentelivät insinööreinä suurissa ranskalaislähtöisissä ilmailualan yrityksissä, joista viimeisin sijaitsi Kaliforniassa, Yhdysvalloissa. Pandemia oli heille, kuten monille muillekin, elämän käännekohta. Mullistavat tapahtumat saivat heidät ajattelemaan elämäänsä uudelleen ja arvioimaan työnsä merkitystä sekä expat-elämää Kaliforniassa.
Käännekohta toi kokonaan uuden suunnan parin elämään. Yhdysvalloissa asuessaan Alazet ja Lima olivat ihastuneet suosittuihin puusta valmistettuihin topografisiin karttoihin, joihin tilaaja valitsee itselleen tärkeän karttasijainnin. Alazet ja Lima ryhtyivät itse tekemään karttoja kehittämällään tyylillä.
Pari muutti lopulta Etelä-Ranskaan toteuttamaan unelmaansa. Vuodesta 2021 lähtien Alazet ja Lima ovat toimineet ylpeinä edelläkävijöinä näiden erittäin yksityiskohtaisten kartografisten teosten valmistajina Ranskassa. Koko ajan kehittyvä Boilisé-tuotevalikoima sisältää runsaasti yksityiskohtaisia karttoja, jotka paljastavat maaston lintuperspektiivistä. Koskisen ohutviiluvanerista laserleikatut topografiset ääriviivat on nostettu korkeuksiin pala palalta käsin.
Koskisen ohutviiluvaneri – itsestäänselvä valinta
Yohan Alazet kertoo, etteivät he halunneet olla käynnistämässä uutta raskaan teollisuuden yritystä. Kaikki heidän tekemänsä materiaalivalinnat olivat huolellisesti suunniteltuja, ja he ottivat aina huomioon valintojensa vaikutukset. Pariskunnan tavoitteena oli tehdä kaikki mahdollisimman vähällä hukalla.
”Olemme molemmat insinöörejä, joten valmistusprosessit ovat se osa-alue, missä loistamme. Esimerkiksi työpisteen optimointi, ideat ja valinnat rakentamiseen ja yksinkertaistamiseen toimivat kuin rasvattu. Teimme alkuun paljon testauksia ja tilasimme myös useita näytteitä valmistajilta”, Yohan Alazet kertoo.
Huolellisen pohjatyön jälkeen Yohan Alazet löysi Koskisen koivuisen ohutviiluvanerin.
”Etsimme vaihtoehtoja, teimme läksymme ja halusimme varmistaa, että valintamme vastaavat kriteereitämme. Lopulta Koskisen suomalainen ohutviiluvaneri oli itsestäänselvä valinta”, Alazet muistelee. ”Koskisen on ainoa yritys, joka toimittaa tarpeeksi suuria levyjä laadukasta ohutta ohutviiluvaneria, jotta voimme tehdä työmme. Jokaisen kappaleen tulee olla mahdollisimman sileä.”
Boilisén kriteerit sisältävät laadun lisäksi myös ympäristönäkökohdat. Sekä Alazet että Lima ovat koulutettuja ajattelemaan ympäristöystävällisesti alusta loppuun. Heille on tärkeää sisällyttää työhönsä ajatus, että esimerkiksi metsiä hoidetaan kestävästi. Yksityiskohtainen työ vaatii paitsi silmää yksityiskohtiin, myös tarpeeksi ohutta vaneria, jonka avulla luodaan dynaamisuutta pystysuuntaisessa mittakaavassa.
”Koskisen pystyy tarjoamaan kaikista ohuimman vanerin. Kaliforniassa törmäsimme paksuihin kappaleisiin, joissa oli tummat reunat. Taideteoksellemme oli todella tärkeää löytää jotain alle 1 mm:n kokoista. Käytämme työssämme 0,6–0,8 mm levyjä.”
Yohan Alazet kehuu, että Koskisen ohutviiluvanerin pinnassa on myös tietty kiilto. Ehkä juuri tämä kiilto vangitsee messuilla alan asiantuntijoiden katseet. Alazet kertookin, että joka messuilla alan ihmiset tunnistavat Koskisen materiaalit.
”Melkein kaikki puu on hieman tylsää. Koskisen puulla on kuitenkin suuntautunutta kiiltoa. Käännämme käyttämiämme arkkeja siten, että saamme luotua kontrastia pintoihin, topografisesta suunnittelusta riippuen, karttojen syvyys ja mitat todellakin saadaan näkymään tämän avulla”, Alazet sanoo.
voit tutustua Boilisén tarinaan https://www.boilise.com/en