”Olemme Koskisella pyrkineet luomaan sellaisen kulttuurin, jossa uskalletaan sanoa ja tehdä turvallisuushavaintoja ja nostaa rohkeasti turvallisuuteen liittyviä epäkohtia esiin”, kertoo Levyteollisuuden turvallisuus- ja ympäristöpäällikkö Mari Kovero.
Koveron mukaan työtekijät tuntevat työnsä riskit parhaiten ja siksi on tärkeää tehdä havaintoja arjessa. Tällöin turvallisuuspuutteisiin pystytään puuttumaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, ennen kuin ne konkretisoituvat tapaturmiksi.
”Seuraamme näitä havaintoja tarkasti”, logistiikka- ja turvallisuuspäällikkö Mikko Kivimäki kertoo. ”Tarkistamme päivittäin, onko tullut uusia kirjauksia ja minkä verran on tehty havaintoja. Seuraamme myös, miten toimenpiteet läheltä piti -tapahtumissa tai tapaturmissa etenevät.”
Kivimäki toteaa, että säännöllisellä turvallisuustapahtumien kirjausten seurannalla varmistetaan näiden kehitystoimenpiteiden eteneminen. ”Ei hyydytetä hyvää asiaa, kun mennään havainnoista konkreettisiin toimenpiteisiin.”
Hirvensalmella ohutvaneritehtaan tuotantopäällikkönä työskentelevä Aki Maaranen puolestaan vastaa niin tuotannosta kuin kunnossapidosta ja toimii myös yksikön työsuojelupäällikkönä. Maarasen mukaan säännöllinen seuranta ja havaintojen yhteinen käsittely auttaa jalkauttamaan turvallisuutta osaksi arkea.
”Kyllä sitä tekee ihan automaattisesti itsekin havaintoja joka tehdaskäynnillä”, Maaranen sanoo. ”Tarkkailen, että suojaimet löytyvät niin henkilöstöltä kuin vierailijoilta. Itse pitää myös olla esimerkkinä, että käyttää esimerkiksi vaadittuja suojaimia. Ollaan tässä vähän suurennuslasin alla.”
Seuranta, havainnot ja oppien jakaminen tekevät turvallisuutta todeksi
Sahateollisuudessa työskentelevä Kivimäki vastaa logistiikasta, turvallisuudesta ja laatujärjestelmästä. Yksiköiden välillä turvallisuusyhteistyö toimii hyvin. Kovero ja Kivimäki pitävät esimerkiksi kuukausittain Saha- ja Levyteollisuuden yhteistä turvallisuustapahtumien infoa Teamsin kautta. ”Infoihin ovat kaikki tervetulleita. Tilaisuuksissa opitaan toistemme jutuista ja viedään työntekijätasolle oppeja”, Kivimäki kertoo.
Kivimäen mukaan Koskisen yksiköiden välillä tehdään paljon yhteistyötä ja mennään samaan suuntaan samaan aikaan. ”Kun viestitään asioista, meillä on jokaisessa yksikössä sama tarina ja päämäärä. Pystytään tällöin oppimaan toisiltamme ja auttamaan toisiamme.”
Asenne ratkaisee – turvallisuusasioissakin
Työpaikalla vietetään iso osa ajasta ja työturvallisuus on merkittävä osa työntekijöiden hyvinvointia ja viihtyvyyttä. Kivimäen mukaan turvallisuudesta huolehtiminen kertoo myös siitä, että työntekijöistä ja vierailijoista välitetään.
”On tärkeää, että jokainen voi tulla turvallisin mielin töihin ja pääsee myös kunnossa kotiin. Meillä ei tarvitse kenenkään jännittää oman tai kaverin turvallisuuden takia”, Aki Maaranen jatkaa.
Työnantajan velvoitteita ja vastuuta ei voi myöskään unohtaa.
”Kun ihmiset tulevat tontillemme, ovat he meidän vastuullamme ja vastuu on iso. Jos täällä sattuu ihan pienikin tapaturma, voivat sen vaikutukset olla ihmiselle isoja koko loppuelämän”, Mari Kovero toteaa.
Moni turvallisuushavainto Koskisella liittyy ruuhkanpurkuhäiriöiden selvitystilanteisiin. Häiriötilanteissa toimimista ohjeistetaan ja koneista pyritään tekemään mahdollisimman, mutta lopulta kaikki on kuitenkin kiinni asenteesta, jolla tilanne hoidetaan.
”Jokaisen henkilökohtainen asenne ja turvallisuusasioiden omaksuminen vaikuttaa valtavasti. Kun häiriönpurut hoidetaan ohjeistuksen mukaan, vältytään turhilta vaaratilanteilta”, Kivimäki toteaa. ”Näissä on ainekset aina isompaan tilanteeseen. Meillä johto on selkeästi linjannut, että tuotanto ei mene turvallisuuden edelle. Tämä on tärkeä kulttuurikysymys”, Kovero jatkaa.
Kivimäki, Kovero ja Maaranen muistuttavat, että asiat voidaan hoitaa ripeästi, mutta kiireettä. Hetki miettimiselle voi estää isonkin vaaratilanteen. Koskisella onkin ollut käynnissä vuoden 2024 aikana Tuumaa tovi -kampanja, jonka aikana on kiinnitetty huomiota kiireen pois oppimiseen.
Moni vakava haaveri liittyy myös liikkumiseen ja siirtymiin. Näihin tilanteisiin pystyy suoraan vaikuttamaan vähentämällä kiirettä ja oikeanlaisella asenteella.
”Asenne näkyy myös siinä, että puututaan rohkeasti epäkohtiin. Esimerkiksi korjaamalla kulkuväylältä sinne kuulumattoman tavaran heti sen huomatessaan”, Maaranen päättää.