Levyteollisuuden johtaja Tom-Peter Helenius ja levyteollisuuden toimitusketjujohtaja Eunice Joensuu toteavat menneen vuoden luonnollisestikin vaikuttaneen Koskisen toimintaan.
“Suomi on lähellä Venäjän rajaa ja tänne on aikaisemmin tullut sieltä jonkin verran raaka-aineita. Olemme kuitenkin tehneet kovasti työtä yhteistyökumppaneiden ja toimittajien kanssa ja löytäneet korvaavia raaka-aineita”, Helenius toteaa. “Venäjältä meille tuli pienehkö määrä koivua, mutta se loppui vuosi sitten. Nyt koivua tulee vain kotimaasta.”
Helenius toteaa raaka-ainekilpailun olevan suhteellisen kovaa. Tilanteeseen nähden Koskisella on kuitenkin saatu hyvin hankittua koivua.
“Puunhankintamme on onnistunut tilanteeseen nähden erinomaisen hyvin”, Helenius kiittelee. “Muutenkin kaikessa mennään suunnitelmien mukaan. Tehtaalla menee hyvin ja tuotannot käyvät.”
“Missään vaiheessa meillä ei ole loppunut raaka-aineet, ja tämä on pitkälti todella hyvän toimittajakenttäyhteistyön ansiota. Olemme myös onnistuneet luovissakin ratkaisuissa”, Joensuu jatkaa. “Tuotannon joustavuus tulee tässä hyvin esiin, pystymme toimimaan hankalissakin tilanteissa.”
Helenius kertoo niin energiamarkkinan kuin raaka-ainemaailman muuttuneen – jos ei pysyvästi, niin ainakin merkittävästi ja pitkäksi aikaa. Koskisella muutokset eivät säikäytä, sillä yhtiössä ollaan tottuneita toimimaan ketterästi ja joustavasti muuttuvissa tilanteissa.
“Kaiken kaikkiaan on pärjätty hyvin, mutta kovaa työtä se on vaatinut”, Helenius toteaa. Tuore tilinpäätöstiedotekin kertoo samaa: Koskisen ylsi ennätystulokseen vuonna 2022.
Investointeja uusiin laitteisiin ja markkinoille vastuullisia tuotteita
Joensuun mukaan Koskisella työskennellään koko ajan sen eteen, että materiaalitehokkuutta saadaan nostettua erilaisilla toimenpiteillä. Koskisen investoi materiaalitehokkuuteen esimerkiksi rakentamalla Järvelän vaneritehtaalle uuden karattoman sorvilinjan, joka tehostaa puuraaka-aineen käyttöä ja parantaa mahdollisuuksia aiempaa pienemmän tukkiläpimitan käyttöön viilun valmistuksessa. Sorvilinjan asennukset aloitetaan vuoden 2023 elokuussa ja se otetan käyttöön loppuvuodesta 2023.
“Lisäksi meillä on kaksi uutta, vastuullista tuotetta, joista yksi on maailman ensimmäinen sataprosenttisesti puupohjainen kalustelevy ZERO ja toinen kuljetuskalustoon suunniteltu SENSi-lattialevy”, Helenius lisää.
SENSi-levyt tunnistavat kuorman painon, keräävät dataa ja tehostavat kuljetusten optimoimista. Ympäristöystävällinen, täysin biopohjaisista materiaaleista valmistettu ZERO-kalustelevy on puolestaan monikäyttöinen ja kestävä uutuus kalusteteollisuuteen.
Joensuu kertoo myös Koskisen toteuttaneen yhteistyössä Koulutuskeskus Salpauksen, Hämeen TE-toimiston ja Hämeen ELY-keskuksen kanssa rekrytointikoulutuksen Kärkölän kuntaan saapuneille ukrainalaisille. Kolmen kuukauden koulutuksessa yhdeksän ukrainalaista perehdyttiin vaneritehtaan toimintaan ja työtehtäviin, he opiskelivat suomen kieltä ja harjoittelivat tulevissa työtehtävissään. Koulutuksen jälkeen he saivat työpaikan Koskiselta.