Mikkelin ja Kymenlaakson ammattikorkeakoulujen ja Koskisen yhteisprojektissa ideoista on edetty toteutukseen. Kevään korvalla valmistuneita designtuotteita hiotaan vielä lopulliseen asuunsa ennen syksyllä koittavaa Habitare-messujen yhteisnäyttelyä.
Toista kertaa toteutetussa nollasarjaprojektissa Mikkelin ja Kymenlaakson ammattikorkeakouluissa muotoilun opiskelijat saivat tehtäväkseen suunnitella sarjatuotantoon soveltuvan, massaräätälöidyn puutuotteen.
Maaliskuussa Koskisella esitellyt ideat olivat edenneet muutamissa viikoissa valmiiksi tuotteiksi, joita ihasteltiin huhtikuun lopussa Mikkelissä. Mikkelin ammattikorkeakoulussa opiskelevan Jenna Avikaisen säilytystuoli oli Koskisen asiantuntijoista muodostuneen raadin, tuotepäällikkö Riikka Kirvesniemen ja Riitta Ahokkaan sekä kehitysjohtaja Kari Koskisen mukaan, yksi parhaista. Jennan säilytystuolin lisäksi raatilaiset nostivat esille myös Mikkelissä opiskelevan Juuso Kolehmaisen modernin pirtin pöydän sekä Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa opiskelevien Nina Nissisen Gasebon ja Paula Luhtaanmäen Dada-keinun.
Paljon hyviä elementtejä
– Kaikissa töissä oli paljon hyviä ja hauskoja elementtejä. Koskisen puolesta kiinnitimme eniten huomiota idean lisäksi tuotteiden tuotantokelpoisuuteen ja valmistuksen helppouteen muotopuristuksessa, Riikka Kirvesniemi kertoo.
Riitta Ahokkaan mukaan jotkin nollasarjaprojektissa syntyneet tuotteet ovat jo saaneet tilauksia ja muutama niistä osallistuu kilpailuihin.
– Muutamia tuotteita aiomme esitellä omille yhteistyökumppaneille ja avata sitä kautta nuorille suunnittelijoille ovia suurien kalustevalmistajien luokse. Ensin odotamme kuitenkin Habitare-messuja, jossa nollasarjatuotteet ovat esillä Mikkelin ja Kymelaakson ammattikorkeakoulujen yhteisellä osastolla
Tuotanto muovasi ideoita
Vanerisen pirtinpöydän nuori suunnittelija, Juuso Kolehmainen, kertoo idean syntyneen omasta kodista.
– Minulla oli lapsena kotona sellainen perinteinen mäntyliimalevystä tehty pirtinpöytä. Mietin, millaisesta materiaalista voisin valmistaa astetta kevyemmän ja verrattain edullisen version samasta pöydästä, joka sopisi esimerkiksi mökille tai nuoren perheen kotiin. 28 millimetrin paksuinen vanerilevy toimii pöydässä erittäin hyvin. Kokonaisuus on kevyt, mutta tukeva, Kolehmainen kertoo.
Jenna Avikaisen alkuperäinen visio säilytystuolista muuttui vielä tuotantovaiheessa.
– Tuoli oli liian iso muotopuristeeksi. Se ei myöskään ollut riittävän tukeva, joten lisäsimme siihen viilua vielä muutaman kerroksen. Nyt tuoli on itse asiassa alkuperäistä versiota paljon parempi, hän ihastelee.
Myös raikkaan vihreän gasebon suunnitellut Nina Nissinen on tyytyväinen lopputulokseen.
– Halusin luoda jotakin uuttaa ja hyödyllistä, joka tuo ihmiset yhteen. Gasebosta tuli juuri sellainen kuin ajattelinkin. Tuotantovaiheessa lisäsimme siihen muutamia tukirakenteita ja yksityiskohtia. KoskiFutura Smooth sopi todella hyvin tuotteen rakenteeksi. Odotan jo innolla, millaista palautetta Habitaren kävijät antavat tuotteesta.