Vuodesta 1996 lastulevyn peruslevytuotannossa työskennellyt Mika Hakkarainen on yksi kahdeksasta Koskisen Konkarit -ohjelman pilottiryhmäläisestä. Mikan sai hakemaan ohjelmaan pidempiaikainen ajatus kunnon kohottamisesta ja yleisestä piristymisestä.
“Näitä lähdin tavoittelemaan ja pääsinkin tavoitteeseeni. Esimerkiksi kuntosaliharrastukseen sain kipinän tästä ohjelmasta”, Mika sanoo ja kertoo tulleensa haastattelupäivänäkin töihin kuntosalin kautta.
Askelmittariin on aamun tunteina ehtinyt kertyä jo yli 7000 askelta, ja työvuoron aikana niitä tulee vielä rutkasti lisää. Mika tekee lastulevyllä prosessin tiimivastaavana 12 tunnin työvuoroa ja kokee saaneensa Koskisen Konkarit -ohjelmasta lisää virtaa työssäjaksamiseen. Mikalla päätös lähteä mukaan ohjelmaan oli lopulta yllättävän nopea ja lähtemiskynnys matala. Mukana olleista työkavereista sai vertaistukea ja virtaa vuoden mittaisen ohjelman aikana. Työkavereihin tutustui myös aivan uudella tavalla ohjelman aikana.
“Ryhmämme oli juuri sopivan kokoinen ja meininki oli hyvä. Tässä porukassa oli kaikille aktiivinen osa ja jokainen joutui – tai siis pääsi osallistumaan”, Mika nauraa.
Hänen mukaansa ohjelmassa ei tullut kovinkaan paljon täysin uutta asiaa, mutta se herätteli käyntiin vanhat terveelliset tavat. Kokemuksensa perusteella Mika Hakkarainen suosittelee Koskisen Konkarit -ohjelmaa lämpimästi esimerkiksi sellaiselle, jolla on ollut ajatusta lähteä liikkumaan ja tutustua parempiin elämäntapoihin.
“Ohjelman avulla on hirveän hyvä lähteä sitten siitä eteenpäin.”
Koskisen Konkarit on saanut jatkoa, seuraaviin toteutuksiin voi jo ilmoittautua
“Kokemukset lastulevytehtaalla pilotoidusta Koskisen Konkarit -ohjelmasta olivat niin hyviä, että käynnistämme tänä vuonna kaksi uutta ryhmää”, HR-johtaja Minna Luomalahti kertoo. Ohjelman toinen ryhmä on aloittanut huhtikuussa ja seuraava käynnistyy syksyllä. Jatkossa Koskisen Konkarit -ohjelma on pysyvä osa Koskisen työhyvinvointia edistävää toimintaa.
Yksi Koskisen Konkarit -ohjelma kestää vuoden, ja siihen kuuluu työpaikan olosuhdekartoitus sekä alussa ja lopussa tehtävät kuntokartoitukset. Lisäksi vuoden aikana on kolme Kiila-kuntoutuskurssia, jotka kestävät neljästä viiteen päivää.
Ohjelman järjestää Pihlajalinna, Koskisen ja Kelan Kiila-kuntoutus, ja siihen haetaan oman esihenkilön tai työterveyshoitaja Minna Saarilaakson kautta. Minna sanoo Koskisen Konkarit -ohjelman soveltuvan työuran konkarivaiheen, viidenkympin tietämillä ja sen yli oleville työntekijöille, joilla on esimerkiksi ylipainoa, liikkumattomuutta tai haasteita nukkumisen tai jaksamisen kanssa.
“Vaikka valinta tehdään lääketieteellisin perustein, ei mukaan päästäkseen todellakaan tarvitse olla aivan romuna, vaan ohjelmaan pääsee hyvin matalalla kynnyksellä. Kaikki osallistujat saavat hyvää pontta omaan olemiseen ja jos tarvitsee käynnistysapua, tämä Koskisen Konkarit on todella hyvä startti siihen”, Minna Saarilaakso toteaa.