16.10.2020

Metsätilan sukupolvenvaihdos on aina ajankohtainen

Jossakin elämänvaiheessa lähes jokainen metsänomistaja miettii metsätilansa kohtaloa sekä omia, että läheistensä tarpeita. Miten kauan pystyn itse hoitamaan tilaa? Onko suvussani innokasta jatkajaa vai onko järkevämpi siirtää tila ulkopuoliselle?

Luopujan elinaikana sukupolvenvaihdoksen vaihtoehdot ovat lahja, lahjanluonteinen kauppa ja kauppa. Luopuja voi päättää metsätilansa kohtalosta testamentilla kuoltuaan. Mikäli luopuja ei tee elinaikanaan mitään sukupolvenvaihdossuunnittelua, vaihtaa metsätila omistajaa perintönä perintökaaren mukaan.

Luovutusvaihtoehdon valintaan vaikuttaa osapuolien elämäntilanteet, toiveet sekä verotus. Myös metsävähennys, metsälahjavähennys ja hallintaoikeuden pidättäminen on syytä huomioida vaihtoehtoja vertailtaessa. Sukupolvenvaihdos on pitkä prosessi, johon kaikkien osapuolien kannattaa perehtyä huolellisesti. Suunnittelu on helpointa etukäteen, kun osapuolet ovat elossa. Tällöin kaikkien osapuolet pääsevät vaikuttamaan parhaan ratkaisun löytymiseksi.

Ei ole olemassa yleistä keinoa, jolla sukupolvenvaihdos kuuluu tehdä vaan jokainen tapaus on yksilöllinen. Käytännössä lähes jokainen on sukupolvenvaihdostilanteessa aloittelija. Suurin osa meistä on tekemässä sukupolvenvaihdosta vain kerran elämässään.

Vinkit sukupolvenvaihdosta suunnittelevalle:

  • Mikäli metsäomaisuuden hoito on alkanut tuntumaan liian raskaalta, luovu viivyttelemättä. Jos lykkäät asiaa, luopuminenkin on liian työlästä.
  •  Älä kiinnitä huomiota pelkkiin veroseuraamuksiin. Verotusta tärkeämpää on monesti metsänomistamisesta innostunut jatkaja, perhesopu ja metsän säilyminen järkevänä kokonaisuutena. Mikään verohyöty ei ole sen arvoista, että sisarusten välit menevät poikki loppuelämäksi.
  • Mikäli sukupolvenvaihdoksessa liikkuu rahaa jatkajalta luopujalle, muodostuu jatkajalle metsävähennyspohjaa 60 % metsätilan hankintahinnasta. Mikäli luovutus on vastikkeeton, jatkaja saa käyttöönsä luopujan käyttämättömät metsävähennykset.
  • Lähisukulaisten väliset kaupat ovat luopujalle luovutusvoittoverovapaita, jos metsätila on ollut hänen hallussa vähintään 10 vuotta. Muissa kauppatilanteissa käytetyt metsävähennykset tuloutetaan luovutusvoittoa tai -tappiota laskettaessa.
  • Jollei metsätilalle löydy innokasta jatkajaa, se kannattaa laittaa myyntiin. Metsätiloille on hyvä kysyntä ja monesti kilpailutuksen jälkeen kauppahinta ylittää metsätilan todellisen arvon.

Heikki Valjus