12.12.2024

Koskisen käyttämä osakorvausligniini on osa vastuullisempien tuotteiden kehitystyötä

Puupohjaisten rakennusmateriaalien käyttäminen pienentää ilmastovaikutuksia – Koskisen käyttämä osakorvausligniini on osa vastuullisempien tuotteiden kehitystyötä

Vastuullisuus Koskisella on monenlaisia tekoja, kertoo Koskisen yritysvastuupäällikkö Maria Nyström.

”Materiaalipuolella voi ajatella, että kaikki lähtee siitä, miten hyvin raaka-aine hyödynnetään. On tärkeää, että arvokas raaka-aineemme käytetään mahdollisimman tehokkaasti hyödyksi prosesseissamme. Pitkäaikaisiin tuotteisiimme puolestaan saadaan sitoutumaan hiiltä”, Nyström listaa.

Lisäksi Koskisella pyritään myös tuotannon suunnittelulla hyödyntämään arvokkaat raaka-aineet mahdollisimman pitkälle. Sahateollisuudelta toimitetaan raaka-ainetta levyteollisuudelle jatkokäyttöön, jolloin levyteollisuus toimii sahateollisuuden tukena raaka-aineen tehokkaassa hyödyntämisessä. 

Puupohjaisten rakennusmateriaalien käyttö on yksi keino pienentää ilmastovaikutuksia. Uusiutuvista puupohjaisista valmistetut materiaalit ovat lähtökohtaisesti hyviä vaihtoehtoja silloin, kun projektissa tavoitellaan hiilidioksidipäästöjen vähentämistä. Esimerkiksi ligniinin kaltaisilla raaka-aineilla pystytään pienenentämään hiilijalanjälkeä entisestään ja tarjoamaan asiakkaille vastuullisempia ratkaisuja.

Eunice Joensuu, Levyteollisuuden Toimitusketjujohtaja

Mitä ligniini on?

”Ligniini on puusta saatava sivutuote sellunvalmistuksessa”, Koskisen toimitusketjujohtaja Eunice Joensuu kertoo. ”Aikaisemmin se on mennyt polttoon, mutta nykyään puutuoteteollisuus jatkojalostaa ligniiniä ja sillä pystytään korvaamaan lastulevy- ja vanerituotannossa fossiilisia liimoja. Ligniini on biopohjaista, ja se on valmistettu teollisuuden sivuvirtoja hyödyntämällä. Puupohjaisuuden lisäksi ligniini onkin esimerkillinen kiertotaloustuote.”

Ligniini on siis puussa luonnostaan esiintyvä voimakas sideaine, ja puu koostuukin 20–30-prosenttisesti ligniinistä, joka tuo puulle sen jäykkyyden ja lahonkeston. Ligniini on monimutkainen kasviperäinen polymeeri, joka sitoo puun selluloosan ja hemiselluloosan toisiinsa, ja se on selluloosan jälkeen maailman toiseksi suurin uusiutuvan hiilen lähde. Ligniini on luonnon oma monikäyttöinen sideaine, jolla voidaan korvata fossiilisia materiaaleja monilla eri teollisuudenaloilla.


Ligniiniä sisältävät tuotteet ovat osa vastuullisuutta

”Ligniinin käyttäminen tukee kiertotalousajattelua ja toivoisin sen olevan tulevaisuutta. Meidän pitää löytää vastuullisempia ratkaisuja. Ligniinin käyttäminen on kiertotalousajattelua tukeva ratkaisu”, Nyström toteaa. Ligniinin käyttöön liittyy valtava määrä tuotekehitystyötä ja kestävä siirtymä vaatiikin resursseja, muistuttaa Nyström.

”Näen, että kohti fossiilittomia tuotteita ollaan menossa. Painetta vastuullisempiin raaka-aineisiin tulee monesta suunnasta, niin loppukäyttäjiltä kuin lainsäätäjiltäkin”, Joensuu lisää.

Koskisen lastulevypuolella on Zero-kalustelevyissä [https://koskisen.fi/tuote/zero-kalustelevy] sidosaineena täysin biomateriaaleista valmistettu ligniinipohjainen hartsi. Ligniiniä ollaan ottamassa käyttöön myös vaneriteollisuuden puolella vuoden 2025 aikana osakorvaustuotteena.

”Osakorvausligniiniä sisältävien tuotteidemme ominaisuudet säilyvät samana eikä tuotteesta voi havaita, onko siinä ligniiniä vai ei”, Joensuu sanoo.