Järvelän sahalle on hankittu uusi kuorimakone, joka on kevään ja alkukesän aikana säädetty huippuunsa. Valon kone Oy:n kuorimakone tekee roottorikuorintaa, joka on yleisin ja samalla myös kustannustehokkain käytössä oleva kuorintamenetelmä. Roottorikuorinta on myös tunnetuista menetelmistä hellävaraisin ja soveltuu siten erinomaisesti saha- ja vaneriteollisuuden tarpeisiin.
“Tämä hankinta oli ihan puhtaasti korvausinvestointi”, sahateollisuuden tuotantojohtaja Lassi Santala kertoo. “Vanha kone oli ajettu niin loppuun ja laskimme, että korjauskustannukset olisivat olleet sietämättömät.” Vanha kuorimakone oli ensimmäiseltä jääkiekon MM-kultavuodelta 1995 ja sillä oli kuorittu jo kymmenen miljoonaa kuutiota kuusi- ja mäntytukkeja. Uudella koneella puuta käsitellään kuitenkin samat määrät kuin aikaisemmin. “Ei ole syytä ylimitoittaa konetta tuotantoon nähden”, Santala sanoo.
Uudessa kuorimakoneessa perustehtävä on pysynyt ennallaan. “Toimintaperiaate on hyvin paljon samantyylinen, itse prosessi ei ole muuttunut mihinkään.” Vaikka perustehtävä ei olekaan muuttunut, ovat laitteet kehittyneet valtavasti reilussa 20 vuodessa. Uuden kuorimakoneen automaatioaste onkin aiempaa korkeampi. “Vanhalla kuorintapaine saatiin aikaan hydrauliikalla, nykyisessä se tehdään paineilmalla.
Uudessa koneessa saadaan terät auki ja tukin voi tarvittaessa pysäyttää laitteen sisään.Vanha kuorimakone aiheutti enemmän raaka-ainehukkaa, koska kuorintapaineen hydraulinen säätö ei ollut niin tarkkaa”, Santala selvittää.
Kuorintatulos ratkaisee
Puiden kuorinta parantaakin nykyaikaisen tuotantolaitoksen prosessia monin tavoin. Yleinen peruste kuorinnalle liittyy sivutuotteena saatavan hakkeen laatuvaatimuksiin. Kuorimakoneen kuorintatulos onkin ratkaiseva. “Tällä koneella kuorinta on hellävaraisempaa ja puuta vaurioituu vähemmän. Tämä taas näkyy suoraan esimerkiksi sivulautojen laadussa”, tuotejohtaja Jaakko Huttunen kehuu. Tuotannon näkökulmasta uusi kuorimakone on parantanut raaka-aineen hyötysuhdetta ja poltettavan kuoren joukkoon menee nyt vähemmän arvokasta puuta.
“Nimenomaan haetaan riittävän hyvää kuorintatulosta, ei liian hyvää”, Santala vahvistaa. “Myös säädettävyyden kannalta uusi kuorimakone on muutos parempaan. Säädettävyys ja säätömuutokset kuorintapaineisiin auttavat siinä, ettemme hukkaa puuainesta. Kuitenkin kolikon kääntöpuolella on se, että puutteellinen kuorintatulos aiheuttaa selluprosessiin menevän hakkeen sekaan liikaa kuorta. Teemme prosessissa jatkuvaa optimointia.” Selluteollisuuden raaka-aineena käytettävän hakkeen on oltava riittävän puhdasta sopiakseen sellun ja siitä valmistettavan paperin valmistukseen.
Kuorimakoneen vaihtaminen uuteen aiheutti kuorintalinjalle yhdeksän vuorokauden tuotantokatkon, kun vanha kone purettiin, perustukset muokattiin ja uusi kuorimakone asennettiin, sähköistettiin ja koeajettiin. Aikataulu oli tiukka ja töitä tehtiin vuorokauden ympäri. Asennuksen jälkeen oli testauksen vuoro. “Terien teräkulmia haettiin kovasti, seitsemännet teräsarjat osoittautui toimivaksi”, Santala kertoo. Uuteen kuorimakoneeseen ollaan nyt kaikin puolin tyytyväisiä. Myös Valon Kone Oy saa kiitosta. “Heillä on aktiivinen tuotekehitys ja he hoitavat projektit todella hyvin”, Santala sanoo.