27.8.2020

Osa 3: “Jokaisen pitää ottaa huomioon työkaverin terveys.”

Juttusarja Koskisen korona-arjesta jatkuu. Kolmannessa osassa Jukka Rautiainen lastulevytehtaalta kertoo, millaisiin toimiin ryhdyttiin nopeasti, jotta koronaepidemiaa saadaan hillittyä.

Lastulevytehtaan valvomossa ryhdyttiin heti toimeen, kun koronan rajoittamistoimista alettiin puhua. “Vähän odottelimme konsernin ohjeita, mutta aika nopeasti teimme ihan itse konkreettisesti: Jaoimme kahtia peruslevyvalvomon, jossa normaalisti työskentelee viisi kolmen henkilön tiimiä vuoroissa. Valvomossa on nyt kahdelle kirkkaalla pressulla jaetut työpisteet ja kolmannelle pystytettiin työskentelypiste etänäyttöineen linjan alkupäähän”, tuotantopäällikkö Jukka Rautiainen kertoo. Muilla kuin valvomon työntekijöillä ei ole asiaa valvomoon. 

Rautiainen kertoo, että toimiin ryhdyttiin työn jatkuvuuden turvaamiseksi, sillä yhteisessä tilassa työskenneltiin lähekkäin. “Jos yksikin valvomon työntekijä olisi sairastunut, olisi hän altistanut kaksi muuta ja he joutuvat vähintään kahdeksi viikoksi karanteeniin.” Lastulevytehtaan toiminta on jatkuvatoiminen prosessi. Yhdenkin tiimin sulku voisi olla kriittistä. “Toki ylitöillä voitaisiin hetken aikaa pyörittää, mutta sekään ei ole pitkän aikavälin ratkaisu. Entä jos toinenkin tiimi joutuisi koronakaranteeniin?” Rautiainen pohtii. “Vuoronvaihto on aikaisemmin hoidettu vierekkäin, jolloin voisi yksi tiimi tartuttaa toisen, pahimmassa tapauksessa olisi jopa kolme vuoroa pois vahvuudesta ja koko lastulevytehdas seis. Ei ole varaa pistää seis näin kriittistä toimintaa.”

Vuoronvaihdossa huolehditaan, että turvaetäisyydet ovat kunnossa.

Uudessa vuoronvaihtokäytännössä edellinen vuoro desinfioi työalueensa ja käyttämänsä välineet. Seuraava vuoro aloittaa työskentelyn vielä uudella desinfiointikierroksella. Prosessivastaavat tekevät tiiminvetäjinä vuoronvaihdon riittävin turvaetäisyyksin aulassa.

Rautiainen uskoo, että esimiespuolella tulee palaverikäytäntöihin muutoksia. “Teams-käyttö ja etätyö on tulleet tutummaksi. Aina ei tarvitse pakkautua neukkariin.” Tuotannon puolella puolestaan otetaan perusflunssakaudella paremmin huomioon hygienia. “Jatkossa aivan varmasti pestään kädet, kun tullaan

töihin ja osataan yskiä oikein”, Rautiainen uskoo ja jatkaa: “Jokaisen pitää ottaa huomioon työkaverin ja heidän perheidensä terveys.”