29.8.2022

Miljoonan kuution merkkipaalu höyläämössä

Koskiselle 2000-luvun alkupuolella hankitulla WACO Hydromat 5000 -höylällä työskentelee tällä hetkellä noin viisi henkeä vuorossa.

”Parhaillaan ajetaan kahdessa vuorossa, on ajettu myös kolmea ja yhtä vuoroa aina tilanteen mukaan. On elettävä markkinan mukaan. Viime vuosi ajettiin hurjasti, menekki oli kovaa ja tehtiin paljon ylitöitä. Ainahan mietitään sisäisesti ja myynnin suunnittelun kanssa, miten on fiksuinta toimia”, kertoo jalostuksen osastopäällikkö Mika Lehtonen.

Lehtonen vastaa henkilöstöstä ja tarvittavista resursseista tuotannon ympärillä, tähän kuuluvat niin työvuorosuunnittelut, oheistuotteet kuin raaka-aineetkin. Lehtoselle on tullut täyteen 40 vuotta sahateollisuuden parissa, samoissa vuosikymmenissä liikkuvat myös hänen tiimissään työskentelevien ammattilaisten työurat.

”Pisimpään talossa ovat olleet vuodesta 1979 eli yli 40 vuotta. Nyt tässä on jo ajettu uutta sukupolvea sisään tuotantoon”, Lehtonen toteaa.

Näiden taitavien ammattilaisten käsissä WACOlla on höylätty 14 vuoden aikana hulppeat miljoona kuutiota höylätavaraa.

Markkinat muuttuvat, Koskisen vastaa muutokseen

”WACO-höyläämö on hyvin joustava laitos, josta saamme järeitä tuotteita isoon määrään, mutta myös hyvinkin pieniä profiloituja tuotteita, se skaalautuu hyvin markkinoiden tarpeisiin”, kertoo Jere Kylökäs, joka toimii Koskisella jalostuksessa tuotannon suunnittelijana, vastuullaan niin höylälaitosten ja maalauksen tuotannon suunnittelu.

Kylökkään mukaan sahatavaran markkina ja asiakkaiden tarpeet ovat muuttuneet reilussa kymmenessä vuodessa paljon. Vuonna 2021 jalostetoimituksia tehtiin yhteensä 25 maahan, joista Japani oli markkinaltaan suurin 46 % osuudella. Kotimaahan meni vuoden 2021 tuotannosta 28 %, Saksaan 6,8 % ja hieman yllättäen Australiaan 6,6 %, Jere Kylökäs kertoo ja muistelee nähneensä Koskisen ulkoverhouspakkauksia eräässä australialaisessa rakennusohjelmassakin.

Koskisen on ollut haluttu kumppani ulkomailla jo vuosia. Sekä Lehtonen että Kylökäs pohtivat kysynnän perustuvan Koskisen hyvään maineeseen.

”Meidät tunnetaan esimerkiksi Saksassa ja Japanissa hyvämaineisena. Toimitusvarmuus ja laatu ovat kohdillaan.  Sahateollisuudessa keskiarvo asiakassuhteille on 10 vuotta, meillä tilanne aika hyvä, voisi sanoa. Meillä on varsin pitkiä asiakassuhteita ja hyvä yhteistyö, sitä kautta on määrät nousseet aika isoiksi.”

Mahdollisuuksia moneen tarpeeseen

”Meillä on mahdollisuuksia tehdä profiloituja kymmeniä erilaisia tuotteita, teriä on olemassa moneen käyttöön ja hyvin moneen eri muotoon”, Kylökäs kertoo. ” Käytettävissä on myös BKW-kaksoisvannesaha, ja se laajentaa repetuaariamme entisestään, kun saamme isoa lankkua pienempiin osiin ja sitten höylättyä.”

Laitoksessa tehdään esimerkiksi ympärihöylätyt runkotavarat puhtaasti talonrakennukseen sekä sisä- ja ulkoverhouspaneelit. Lisäksi tehdään myös koolauksiin käytettäviä rimoja. Valtaosin raaka-aineena on kotimainen kuusi ja mänty, jotka tulevat tällä hetkeltä täysin omalta sahalta.

”Uusi sahalinjamme tuo sahatuotantomäärää vielä korkeammaksi, ja sitä pystytään jalostamaan täällä omassa höyläämössämme”, Kylökäs lisää.